NJAM
U palentu obavezno dodajte poseban sastojak: Biće savršeno kremasta i ukusna, svi pitaju za recept i uvek traže još
Palenta, tradicionalno i jednostavno jelo, može postati prava gurmanska poslastica
U palentu obavezno dodajte 1 poseban sastojak.
Nećete verovati kakav ukusan obrok možete napraviti od palente! Donosimo vam jedan recept i otkrivamo tajni sastojak koji je čini tako neodoljivom.
Palenta, tradicionalno i jednostavno jelo, može postati prava gurmanska poslastica uz jedan tajni sastojak koji joj daje poseban ukus i miris. Brzo, lako i ukusno – ovo je doručak koji će osvojiti svačije nepce.
Palenta – brzi doručak koji svi vole
Proja je možda najpoznatije jelo od kukuruznog brašna, ali palenta zauzima visoko mesto na listi omiljenih brzih doručaka. Njena jednostavna priprema i bogat ukus čine je nezaobilaznom u mnogim domaćinstvima.
Tajna je u sastojcima
Osnovna palenta je sama po sebi ukusna, ali uz dodatak samo nekoliko sastojaka može postati pravi delikates. Ovaj recept uključuje proprženu i sitno sečenu slaninu koja daje poseban miris i ukus, uz dodatak mrvljeniog sira koji je kao sastojak čini još ukusnijom.
Sastojci:
– 500 g palente – 100 g sitno seckane slanine – 1,5 l vode – 1 kašika masti – 150 g sira – 1/2 kašičice soli – ulje po potrebi
Priprema:
Sipajte vrlo malo ulja na dno šerpe, pa kad se ugreje, na njemu propržite sitno seckanu slaninu. Potom je izvadite i stavite na papirni ubrus, koji treba da upije višak masnoće. Zatim nalijte vodu u šerpu, pa dodajte mast i so i zagrejte do ključanja. Nakon toga sklonite s vatre i smanjite temperaturu na tihu do srednju (nikako najvišu). Sipajte palentu malo po malo, uz mešanje, pa vratite na šporet i neprestano mešajte sve dok se ne zgusne. Potom umešajte prženu slaninu i mrvljeni tvrdi sir, sve dobro promešajte, pa sipajte u činije ili tanjire u kojima ćete servirati palentu. Možete ukrasiti listićima slanine po želji.
Prijatno i javite nam kako vam se svideo recept za ovaj super doručak!
(espreso.rs/DČ)