Foto: Youtube/Emilina Kuhinja(Printscreen)

UKUSNO!

MIRIS VAS VRAĆA U DETINJSTVO! Sve sastojke već imate u kuhinji - nakon što ih napravite obavezno URADITE OVO

Pripremite ih brzo, jednostavno i sa minimalno sastojaka - i praznična magija može da počne!

Objavljeno: 17.12.2025. 16:30h

Medenjaci su neizostavni deo praznične atmosfere - njihov miris odmah vraća u detinjstvo i budi uspomene na porodične trenutke.

Iako se tradicionalno pripremaju sa puterom i jajima, ovaj posni recept omogućava svima da uživaju u njihovom neodoljivom ukusu, bez obzira na post.

Pripremite ih brzo, jednostavno i sa minimalno sastojaka - i praznična magija može da počne!

Sastojci za posne medenjake:

  • 500 g brašna
  • 10 kašika ulja
  • 10 kašika vode
  • 10 kašika šećera
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika cimeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 1 limun
foto: Printscreen/youtube/Emily's Kitchen

Priprema posnih medenjaka:

U većoj posudi prvo pomešajte sve suve sastojke izuzev šećera u prahu, pa dodajte ulje i vodu i zamesite testo

Na radnu površinu pospite malo brašna, pa razvucite testo na jedan centimetar debljine. Čašom ili kalupom vadite testo.

Pleh u kom ćete peći obložite papirom za pečenje, pa stavite medenjake i pecite 10 minuta na 200 stepeni.

foto: Youtube/Emilina Kuhinja(Printscreen)

Kada su gotovi, ostavite ih da se prohlade.

Za to vreme napravite glazuru. Iscedite sok od jednog limuna, pa mu dodajte pet kašika šećera u prahu i sve dobro umutite. Preliv bi trebalo da bude nešto gušći od smese za palačinke. Kašičicom nanesite preliv preko medenjaka i ostavite da se glazura stegne. Posni medenjaci su spremni za konzumaciju.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso / Ona.rs/ M.S.)