kakva lova
Ova biljka se prodaje kao alva i donosi masne pare: Kilogram košta i do 1.000 evra
Pored toga, izuzetno je osetljiv, brzo propada i mora se konzumirati vrlo brzo nakon branja
Nežni kao divlje špargle, ali sa izraženijom gorčinom, izdanci hmelja smatraju se pravim delikatesom koji se redovno pojavljuje na listama najskupljih namirnica, odnosno "povrća", na svetu.
Kolokvijalno se naziva povrćem jer se u kuhinji koristi na isti način – kuvan, dinstan, pržen ili dodaje raznim jelima.
Hmelj (Humulus lupulus) je višegodišnja biljka iz porodice Cannabaceae koja se najčešće gaji zbog svojih ženskih cvetova (šišarki) namenjenih za proizvodnju piva.
Međutim, mnogo pre nego što je pivo dobilo oblik koji danas poznajemo, u vreme kada su stari Egipćani pripremali lekovita pića od natopljenih zrna, hmelj nije igrao važnu ulogu u ovom piću.
Dodavanje hmelja u pivo prvi su izumeli bavarski monasi u 11. veku, što je dovelo do toga da pivo izgubi svoj slatki ukus i dobije prepoznatljive gorke note.
Hmelj u hrani
Širom Evrope, hmelj se ne ceni samo u čašama, već i na tanjirima, a u nekim zemljama je posebno tražen. Prema platformi EastFruit, Belgija i Holandija prednjače u potražnji za izdancima hmelja i spremne su da plate i do hiljadu evra po kilogramu za njih, dok njihova popularnost postepeno raste u drugim zemljama, piše Dnevno.hr
Visoka cena ove namirnice rezultat je činjenice da hmelj uglavnom raste divlje, a izdanci se kupuju od malih sakupljača. Pored toga, izuzetno je osetljiv, brzo propada i mora se konzumirati vrlo brzo nakon branja, što dodatno povećava njegovu vrednost na tržištu, ali srećom dobro uspeva na našem tlu.
Bonus video:
(Espreso/Bizportal.rs/Marija Bosiljčić/Prenela: N.J)