Ren, Foto: Profimedia

pažnja

Ovaj prirodni antibiotik otvara sinuse i jača imunitet! Nema zdravijeg, posle njega svi osete isto

Osim suzenja očiju, ren može pomoći i zdravlju disajnih puteva.

Objavljeno: 14.12.2025. 23:20h

Bogat hranljivim materijama i bioaktivnim jedinjenjima, vekovima je cenjen zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. U pitanju je ren, koliko verovali ili ne, ima jako mnogo benefita.

Šta je ren?

Ren je ljuto korenasto povrće koje se sadi u rano proleće ili kasnu jesen i najbolje uspeva u hladnijim klimatskim uslovima. Ren se često prerađuje u gotov sos koji nosi isto ime i koristi se za začinjavanje raznih jela, od ribe do burgera. Po ukusu je sličan vasabiju, koji se često koristi kao dodatak uz suši. Ren se izdvaja od ostalog povrća po svom snažnom, prodornom i ljutom ukusu.

Od čega se pravi ren?

Ren sos se pravi od rendisanog ili pasiranog korena rena i sirćeta, a zatim se meša sa majonezom ili pavlakom.

foto: Profimedia

Nutritivne vrednosti rena

Ren sadrži više esencijalnih nutrijenata, uključujući:

kalcijum

magnezijum

kalijum

folate

vitamin C

cink

ugljene hidrate

fosfor

Nutritivne vrednosti po porciji

Konzumiranje svežeg rena je ređe, ali neke prodavnice nude ceo koren rena. Jedna šolja sveže mlevenog rena sadrži:

kalorije: 150

masti: 2 g

natrijum: 25 mg

ugljeni hidrati: 34 g

vlakna: 14 g

šećeri: 9 g

proteini: 6 g

Koliko je ren dobar za zdravlje?

foto: Profimedia

Ren je više od aromatičnog korenastog povrća. Ljudi širom sveta koriste ga u medicinske svrhe vekovima. Evo šta stručnjaci kažu o njegovim zdravstvenim koristima:

Poboljšava zdravlje disajnih puteva

Ako ste ikada jeli ren, verovatno ste osetili jak osećaj pečenja u nosu, grlu i sinusima. Osim suzenja očiju, ren može pomoći i zdravlju disajnih puteva. Jedno istraživanje pokazalo je da suplement od sušenog rena i potočarke efikasno leči sinusne infekcije i bronhitis, ali su potrebna dodatna istraživanja.

Kako napraviti sos od rena?

Sos od rena se pravi od pripremljenog rena uz dodatak kremastog sastojka poput pavlake, kisele pavlake ili majoneza.

Postupak:

Otopite neslani puter i umešajte glatko brašno. Postepeno dodajte mleko i pavlaku, mešajući dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle i dodajte so, šećer, mlevenu slačicu, biber i malo muskatnog oraščića. Umešajte pripremljeni ren i svež limunov sok. Ohladite i čuvajte u zatvorenoj posudi.

Da li se ren kvari?

Pripremljeni ren može se čuvati u frižideru do tri meseca, a ren sos oko tri dana.

Neželjeni efekti rena

Konzumiranje rena može izazvati nelagodnost u stomaku, znojenje i povraćanje.

(Espreso/ona.telegraf/Webmd/prenela PV)