preukusno je
Prava posna rozen torta koja dovodi goste! Bez mleka i putera, a ukus za 10-ku
Ako postoji kolač koji u danima posta spaja nostalgiju, jednostavnost i raskošan ukus, onda je to bez ikakve sumnje rozen torta.
Ako postoji kolač koji u danima posta spaja nostalgiju, jednostavnost i raskošan ukus, onda je to bez ikakve sumnje rozen torta. Ova posna verzija dokazuje da bez mleka i putera može da se napravi torta koja se seče savršeno, topi u ustima i miriše na detinjstvo.
Rozen torta kao posna torta idealna je za slavu, nedeljni ručak ili kad vam se jede nešto slatko, a ne želite da provedete pola dana u kuhinji. Pravi se brzo, sastojci su dostupni, a rezultat je torta koja je savršena dan kasnije, kad kore upiju fil i postanu savršeno mekane. Teta Vida mi je otkrila recept i trik za pravljenje one fine roze glazure koja ne puca kad sečete tortu.
Posna rozen torta - starinski recept
Sastojci:
1 pakovanje posnih rozen kora
250 g šećera
200 ml vode
100 g čokolade za kuvanje (posne)
300 g mlevenih oraha
250 g biljnog margarina
1 kesica vanilin-šećera
Za glazuru:
5 kašika vruće vode
250 g šećera u prahu
1 kašika ulja
1 kašika limunovog soka
5 kapi arome maline
Priprema:
U šerpu sipajte šećer, vanilin-šećer i vodu, pa stavite da provri na srenjoj temperaturi ringle. Potom kuvajte još par minuta, tek da se šećer potpuno rastvori i dobije se redak sirup.
Sklonite sa vatre, dodajte izlomljenu posnu crnu čokoladu i biljni margarin isečen na kockice, pa mešajte varjačom dok se čokolada i margarin potpuno ne otope. Na kraju dodajte mlevene orahe. Fil treba da bude gust, ali maziv.
Premažite prvu koru, poklopite drugom i ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Na kraju blago pritisnite tortu, pokrijte papirom ili folijom i ostavite da odstoji nekoliko sati, idealno preko noći.
Sutradan napravite glazuru. U prah-šećer sipajte vruću vodu i konstantno mešajte, pa kad se sjedine dodajte limunov sok, aromu maline i ulje koje će sprečiti glazuru da puca. Prelijte glazuru preko gornje korice i ostavite da torta odstoji još 24 sata pre sečenja i služenja.
Bonus video: