Posne punjene paprike, Foto: Privatna arhiva

obratite pažnju

SRPSKA BAKA OTKRILA ČAROBNI SASTOJAK ZA PUNJENE PAPRIKE! Posle njega zaboravićete na meso

Tajna ovog jela krije se u punjenju koje je toliko zasitno i bogato da ćete zaboraviti na meso.

Objavljeno: 12.12.2025. 09:21h

Iz bakine kuhinje stiže nam recept za posne punjene paprike za pamćenje!

Tajna ovog jela krije se u punjenju koje je toliko zasitno i bogato da ćete zaboraviti na meso.

Sastojci

FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva

1 glavica crnoga luka

1 šargarepa rendana

2 kašike opranog pirinča,

2 kašikesojinih mrvica natopljenih u toploj vodi,

3 čena belog luka na listiće,

suvi začin, mleveni biber, slatka mlevena paprika,

2 kašike seckanih oraha,

paradajz na kockice,

1 kašika gustog paradajza (kuvanog/mlevenog),

paprike (za punjenje),

listići krompira ili paradajza (za zatvaranje),

1 kašičica brašna,

200 ml kuvanog paradajza,

100 ml vode, malo ulja (za preliv),

malo krompira (sečenog na dugačko). PO ŽELJI

Priprema

Crni luk sitno iseckati, a šargarepu izrendati. Oboje se na ulju fino izdinsta jedno pet, šest minuta. Zatim se dodaju dve pune kašike opranog pirinča, dve kašike natopljenih sojinih mrvica i tri čena belog luka isečena na listiće.

Doda se jedna kašika gustog paradajza (kuvanog/mlevenog), suvi začin, mleveni biber, slatka mlevena paprika, dve kašike seckanih oraha i paradajz na kockice, pa sve dobro izjednačiti. Ovom smesom napuniti paprike i odozgo ih zatvoriti listićima krompira ili paradajza.

U jednu činiju staviti jednu kašičicu brašna, dodati 200 ml kuvanog paradajza i 100 ml vode i malo ulja, izmešati i sipati po paprikama. Između paprika dodati malo krompira sečenog na dugačko, koji se pospe sa malo suvog začina, mlevene paprike i malo ulja, pa pobosti tamo gde ima mesta u tepsiji.

Peći na 220°C jedno 45 minuta, ispočetka pokriti sa folijom, a posle otkriti da se lepo zapeče.

(Espreso)