prijatno
Posni podvarak iz bakine kuhinje: Specijalitet sa pečenim krompirom i projom, majstorski recept za prave gurmane
Ukusan i izdašan ručak u kojem će cela porodica uživati.
Najbolji posni kupus! Jelo koje miriše na tradiciju, pripremljeno sa puno ljubavi. Savršeno je mekano i aromatično, a uz pečeni krompir i toplu projaru, ovo je gozba koja greje dušu.
Sastojci za posni podvarak
- 30 mililitara ulja
- 1 praziluk ili jedna veza mladog luka
- 1 kašičica slatke paprike
- 1/2 kašičice ljute paprike. pola kašičice mlevenog
- bibera
- kiseli kupus (glavica, dobro oprana)
- pola glavice seckanog belog luka
- po želji lovoroc list
I Sastojci za aromatični krompir
- pola kilograma krompira (isečenog na kolutove)
- 20 mililitara ulja
- jedna kašičica slatke paprike
- pola kašičice ljute paprike
- pola kašičice mlevenog bibera
- jedna kašičica belog luka u granulama
- pola kašičice suvog začina
II Sastojci za posnu projaru
- 400 grama kukuruznog brašna
- 250 stotine mililitara kisele vode
- 50 mililitara ulja
- jedna kašičica soli
- jedna kašičica praška za pecivo
Priprema
U veću šerpu sipajte ulje. Kada se ulje zagreje, dodajte seckani praziluk ili mladi luk i pržite ga dok ne postane staklast i mekan. Zatim dodajte seckani kiseli kupus koji ste prethodno dobro oprali i iscedili da ne bi bio previše kiseo.
Kupus pržite zajedno sa lukom, uz povremeno mešanje, sve dok ne omekša i ne dobije blago prženu boju. Kada je kupus upržen, sklonite šerpu sa vatre i dodajte jednu kašičicu slatke paprike, pola kašičice ljute paprike i mleveni biber. Dobro promešajte. Vratite kupus na tihu vatru i dodajte jednu do dve šolje vode ili posnog bujona.
Posolite po ukusu. Poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri dok tečnost ne uvri i kupus ne postane potpuno mekan. Pred sam kraj kuvanja, dodajte pola glavice seckanog belog luka i sve dobro izjednačite. Krompir isecite na kolutove, a zatim ga u šerpi pomešajte sa uljem, slatkom paprikom, ljutom paprikom, mlevenim biberom, granulama belog luka i solju.
U pleh u kojem je kupus (podvarak) po celoj površini ubodite kolutove krompira. Ako nemate dovoljno mesta, možete ih ređati i oko kupusa. Za projaru, pomešajte kukuruzno brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte ulje i kiselu vodu i sve dobro izmešajte kašikom. Izlijte smesu u manji, podmazan pleh. Stavite pleh sa kupusom i krompirom u rernu zagrejanu na 200°C ili 220°C.
Krompir pokrijte folijom i pecite dvadesetak minuta. Zatim uklonite foliju i pecite dok krompir ne dobije lepu, zlatnu koricu. Projaru pecite u posebnom plehu na 200°C oko trideset minuta.
Bonus video:
(Espreso)