otkrio
Gastroenterolog sa Harvarda tvrdi da su ove VOĆKE ČUDO ZA CREVA I PROBAVU! "Prirodni su katalizatori!"
Određene vrste voća prirodno podržavaju probavu.
Nadutost, težina u želucu i osjećaj tromosti posle obroka jesu problemi sa kojima se susreće veliki broj ljudi.
Prema savetima gastroentereologa Harvarda, dr Saurabha Sethija, postoji veoma jednostavno rešenje: određene vrste voća koje prirodno podržavaju probavu. Te voćke je izdvojio u viralnom videu koji ima više od 100.000 pregleda.
1. Kivi
Enzim koji radi za vas: kivi sadrži aktinidin, prirodni enzim koji pomaže u razgradnji proteina. Konzumiranje dva do tri kivija dnevno tokom nekoliko nedelja može povećati učestalost pražnjenja creva. Zbog toga se ovo voće često preporučuje osobama sa osetljivom probavom.
2. Papaja
Prirodni saveznik protiv nadutosti: bogata je papainom, enzimom koji podržava probavu i smanjuje osećaj napuhanosti. Nedavne studije ističu papain kao "izvanredan prirodni probavni katalizator", što papaju čini idealnim izborom nakon težih obroka.
3. Blago zelene banane
Za snažan crevni mikrobiom: sadrže otporni skrob i pektin, vrste vlakana koje deluju kao prebiotici. To znači da hrane dobre bakterije u crevima, što može doprineti stabilnijoj probavi i ravnoteži šećera u krvi. Rezistentni skrob iz zelenih banana pokazuje “značajan” potencijal za očuvanje zdravlja crreva.
4. Guava
Bogata vlaknima i vitaminom C: pravo malo nutritivno blago — puna je vlakana, ali i vitamina C. Kombinacija ove dve komponente doprinosi može olakšati prolazak hrane kroz probavni sistem pa su stolice redovne. Stručnjaci inače preporučuju oko 30 g vlakana dnevno, a guava je odličan način da se doprinese tom unosu, piše Večernji hr.
(Espreso/blic žena/prenela PV)