Recept za posni đuveč, Foto: Bakina kuhinja

Ukusno

SRBI, POST VAM OVOGA PUTA NEĆE TEŠKO PASTI! Recept koji dele sve domaćice u Srbiji - bez mesa, a preukusno jelo

Ovako se pravi pravi posni đuveč

Objavljeno: 04.12.2025. 09:04h

U hladnim zimskim danima nema boljeg comfort obroka od domaćeg, toplog đuveča, a jedan recept ovih dana posebno privlači pažnju korisnika društvenih mreža.

Sočan, mirisan i pun povrća – ovaj đuveč se opisuje kao „ručak koji greje dušu“, a mnogi tvrde da je upravo njegova jednostavnost ono što ga čini savršenim.

Recept naglašava staru, dobro poznatu tajnu: spoj sitno seckanog celera i kukuruza šećerca daje jelu neverovatnu slast i punoću, dok samo malo pirinča služi tek da poveže sve ukuse.

Sve se sprema brzo, a najveća čar je u tome što se, dok se polako krčka u rerni, miris domaćeg ručka širi celom kućom.

foto: Bakina kuhinja

Sastojci (mereno šoljicom od 200 g): – Malo graška – Kukuruz šećerac – Crni luk – 2 paprike (crvena ili zelena) – Sitno seckan koren celera – 1 šargarepa – 1 sitno seckan krompir – 3 krupno seckana paradajza – 4 kašike pirinča – Suvi začin – Nekoliko celih čenova belog luka – Peršunov list – Ulje

Priprema: Na malo ulja kratko se proprže crni luk, paprika i šargarepa. Dodaju se grašak, kukuruz šećerac i krompir, a zatim se sve pospe suvim začinom.

Nakon toga ubacuje se kašičica šećera i pola šoljice pirinča, koji se dobro promeša da upije ulje i ukuse.

foto: Bakina kuhinja

U smesu se dodaje paradajz sos ili pelat, krupno seckan sveži paradajz i malo vode. Celi, neoljušteni čenovi belog luka daju posebnu aromu, pa se i oni dodaju pre pečenja.

Masa se potom prebacuje u vatrostalnu činiju ili pleh, pokrije folijom i peče na 200°C dok povrće potpuno ne omekša.

Pred kraj pečenja folija se skida kako bi đuveč uhvatio laganu koricu. Na kraju se sve posipa sveže seckanim peršunovim listom.

foto: Bakina kuhinja

Ovaj tradicionalni, jednostavan, ali izuzetno ukusan đuveč pravi je hit među ljubiteljima domaće kuhinje – idealan izbor za brzi, zdravi i zimski ručak koji će vas zasititi i razveseliti.

Bonus video:

(Espreso / M.S.)