majstor svog zanata
Ona pravi testeninu koju svi obožavaju: Jovanka razvila biznis, prodaje ono što je u svakom marketu na dohvat ruke
Osnovna mera za testo su deset jaja i oko kilogram brašna
Za prave domaće rezance potrebna su kvalitetna jaja koja daju lepu žutu boju, oštro brašno i, što je najvažnije, dobra volja i jake ruke.
Oni koji su se upustili u pravljenje domaće testenine znaju da osnovno testo mora biti čvrsto kako bi rezultati bili savršeni.
- Kad vidi koliko se mučim, muž me često pita zašto testo ne umesim mašinom. Bilo bi lakše, ali to ne bi bilo to - priča Jovanka Bitević iz Farkaždina.
Pre godinu dana Jovanka je odlučila da svoje znanje i veštine, koje je nasledila prvo od bake, a potom i od majke, pretoči u mali porodični biznis.
- Baba i mama su sve radile ručno. razvijale testo oklagijom i sekle nožem. Ja sam malo osavremenila proces pa povremeno koristim i mašinu, ali za dobre rezance testo mora da se mesi ručno - objašnjava Jovanka.
Osnovna mera za testo su deset jaja i oko kilogram brašna. Od tog osnovnog testa nastaju mala čuda.
- Pravim rezance, flekice, trakice, a tu je i tarana. Taranu je možda najzahtevnije napraviti jer se testo renda. Mora biti jako čvrsto, potrebno je snažno mešenje, a ruke i prsti često stradaju - kaže Jovanka, čije mušterije najviše traže rezance i flekice.
Kupci za dobru domaću testeninu lako se nađu.
- Nekada su se rezanci mesili u gotovo svakoj kući, danas to više nije slučaj, ali ljudi i dalje vole da ih imaju u supi. Imam i mušteriju iz Surčina, koja mi stalno kaže da može da podgreje supu i pet puta, a da se testenina nikada ne raspada - ističe Jovanka.
Testeninu prodaje na nedeljnoj pijaci u svom selu, ali ima svoje kupce i u obližnjem Perlezu, dok joj internet pomaže da dosegne šire tržište. Ipak, najverniji su oni koji su jednom probali njene flekice ili taranu.
Ko jednom proba, vraća se po još. Naruče, ja pripremim testo, a neko im ga dostavi do Zrenjanina, odakle nastavlja dalje - objašnjava Jovanka.
Bitevići imaju svoje poljoprivredno gazdinstvo i bave se pretežno ratarstvom.
- Posla uvek ima više nego što može da se postigne, ali meni nije teško da na kraju dana umesim testo. To me smiruje i odmara, a uz to donosi i neki dinar - zaključuje Jovanka Bitević iz Farkaždina.
Bonus video:
(Espreso/Dnevnik.rs/Preneo D.M.)