da prste poližeš!
Obrok sa nudlama spreman za samo 15 minuta: Ovaj trik uvek upali, a specijalitet je zagarantovan! (FOTO)
To je jedno od onih jela koja bez problema zasluže epitet da deluju kao „zagrljaj na kraju napornog dana“
Neki obroci izgledaju kao da zahtevaju vreme, trud i pola kuhinje - a zapravo se spremaju brže nego što vam treba da odskrolujete Instagram. Upravo u tome je čar ovog današnjeg recepta - predivno jednostavne a „komfi“ činije sa nudlama po ideji sa profila @deliciouslyella. Autorka je, kao i uvek, sjajno demonstrirala kako biljna ishrana može biti topla, zasitna, ukusna i neverovatno laka za pripremu.
A ovaj obrok sa nudlama je sve to - i izuzetno hranljiv i pun biljnih proteina i vlakana, kremast i pikantan, dovoljno zasitan za večeru, a opet dovoljno brz i za ručak tokom rada od kuće. To je jedno od onih jela koja bez problema zasluže epitet da deluju kao „zagrljaj na kraju napornog dana“. A sve je spremno za 15 minuta, napravljeno od običnih svakodnevnih sastojaka i prilagodljivo bilo kojem povrću koje vam ostane u frižideru.
Zašto ćete garantovano voleti ovo jelo?
Spremno je za 15 minuta
Puno je biljnih proteina (crni pasulj + edamame)
Prepuno je povrća
Ultra-kremasto zbog tahini sosa
Toplo, „utešno“ i SJAJNOG ukusa
Minimalan trud za maksimalno zadovoljstvo (detalje pripreme pogledajte u priloženom videu).
Recept: Kremasta i pikantna činija sa nudlama - za 15 minuta
Sastojci:
Za sos:
2 kašike tahinija
2 kašike čili ulja (ili vašeg omiljenog čili sosa)
2 kašike soja sosa (ili tamarija)
2 kašike javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača)
2 kašike pirinčanog sirćeta (ako nemate zamenite sokom od limuna)
Ostali sastojci:
2 kašike susama
150 g nudli (udon nudle su odličan izbor, ali ako nemate možete upotrebiti i pirinčane pljosnate nudle, ili taljatele pastu)
150 g brokolija (isečenog na tanje komade)
2 šargarepe (oko 200 g), krupno narendane ili isečene na trakice („žilijen“)
100 g edamame zrna (mogu se naći zamrznuta, ako ih nemate možete umesto njih dodati dimljeni tofu isečen na male kockice – takođe je bogat proteinima)
1 konzerva crnog pasulja, ispranog i oceđenog
šaka svežeg korijandera, iseckanog (opciono, ako ne volite – preskočite)
Priprema:
Napravite sos - U manjoj činiji sjedinite tahini, čili ulje (ili čili sos), soja sos, javorov sirup i sirće. Mešajte dok ne postane glatko i kremasto. Ostavite sa strane.
Prepecite kratko susam - Zagrejte malu tiganj na srednje slaboj temperaturi. Tostirajte susam 6–8 minuta dok ne postane zlatan, pa ga sklonite sa vatre.
Skuvajte sve u jednoj šerpi - U veliku šerpu sipajte vodu, posolite i pustite da provri. Dodajte nudle, brokoli, edamame i šargarepu. Kuvajte 4–5 minuta, dok ne omekša. Sačuvajte pola šolje vode od kuvanja, pa procedite.
Spojite sve sastojke - Vratite nudle i povrće u šerpu. Dodajte sos, crni pasulj i pečeni susam. Dobro promešajte. Ako želite više sosa, dodajte malo vode od kuvanja. Zagrejte još 1–2 minuta.
Poslužite - Raspodelite u činije i pospite svežim korijanderom.
Zašto je ovaj obrok toliko hranljiv i bogat?
Ovaj jednostavan obrok sa nudlama prepun ukusa nije samo brz, već je i nutritivno bogat:
Tahini donosi zdrave masti, minerale i fantastičnu kremastu teksturu bez ijedne kapi mleka.
Crni pasulj i edamame obezbeđuju blagotvorne biljne proteine.
Brokoli i šargarepa daju vlakna, antioksidanse i vitamine.
Udon ili pirinčane nudle čine ga zasitnim i donose onu „komfi“ magiju.
Čili ulje + soja sos daju dubinu ukusa uz vrlo malo truda.
Saveti i trikovi za brzu pripremu plant-based obroka
Spremanje hranljivih plant based obroka za 10-15 minuta svodi se na prečice i par trikova:
Uvek imajte u ostavi konzervisane mahunarke - Leblebije, pasulj i sočivo - instant biljni proteini za dodavanje u razne obroke. Grašak i kukuruz u konzervi su takođe zgodni za razne brze primene.
Skuvajte žitarice unapred - Skuvajte veću količinu kinoe, integralnog pirinča, bulgura ili ječma i čuvajte u frižideru. Dodajte ih u obrok salate, čorbe, „činije“ jela ili jela iz tiganja (stir- fraj).
Seckajte povrće na tanke komade - Tanji komadi brže se kuvaju - često u istoj šerpi gde kuvate nudle ili drugu pastu.
Koristite nudle koje se kuvaju za 3–5 minuta - Udon, soba ili pirinčane nudle štede vreme.
Oslonite se na jednostavne sosove - Baza od tahinija (ili kikiriki putera), soja sosa, čili ulja, miso paste + malo slatkog i malo kiselog = savršen sos za tili čas (najlakše je „smućkati“ ga u tegli sa poklopcem).
Imajte uvek pri ruci zamrznuto povrće - Zamrznuti brokoli, edamame, grašak i mixovi za wok su spas za brzu pripremu plant based obroka.
Pravite “jedna šerpa” obroke - Kuvajte povrće zajedno sa nudlama ili testeninom - manje koraka, manje prljavih sudova, brža večera.
Brzo jelo ne mora da znači - ni dosadno ni jednolično, a ovaj plant based recept sa nudlama to dokazuje svakim svojim zalogajem. Kada jednom usvojite ove male trikove za uštedu vremena, priprema kvalitetnih biljnih jela će vam se lako uklopiti u svaki dnevni raspored - čak i onaj kada ste najviše zauzeti. Topla činija hranljivog jela sa nudlama za 15 minuta? Potpuno moguće - i više nego vredno truda.
Bonus video:
(Espreso/Plantbaased.telegraf.rs/Preneo D.M.)