Foto: Bakina kuhinja

detalji su tu!

NIKO NEĆE NI PRIMETITI DA JE POSNA TORTA! Tradicionalno, lako i preukusno: Bakin recept - sa karamelom i kivijem!

Ova torta s pravom može postati vaša omiljena slavska poslastica.

Objavljeno: 21.11.2025. 12:10h

Predstavljamo vam spektakularnu posnu tortu koja se ne peče, a oduševljava bogatim, savršeno usklađenim ukusima.

Sočna osnova od keksa i oraha, tajanstveni karamel krem i osvežavajući kivi čine je neodoljivom. Nećemo otkriti sve tajne, ali garantujemo da će gosti biti oduševljeni a niko neće ni primetiti da je posna!

Ova torta s pravom može postati vaša omiljena slavska poslastica.

foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

600 g mlevenog posnog keksa

100 g celog keksa

5 kašika šećera za puding

100 g šećera za čaj

200 g prah šećera (4 kašike za margarin i 4 za orahe)

foto: Bakina kuhinja

400 g mlevenih oraha

Puding od karamela

100 g istopljene čokolade

300–400 g šlaga

600–700 g kivija

Sok od 4 pomorandže

500 g posnog margarina

1 l vode

2 vanilin šećera

foto: Bakina kuhinja

Priprema:

U šerpu sipati 1 l vode, dodati 4–5 kašika šećera i vanilin šećer, pa skuvati puding. Ostaviti da se ohladi.

Umutiti margarin sa 4–6 kašika prah šećera, pa ga sjediniti sa ohlađenim pudingom.

U posebnoj posudi izmešati mleveni keks, mlevene orahe, 4–5 kašika prah šećera, sok od 4 pomorandže, 100 g istopljene čokolade i pola umućenog margarina. Sve dobro sjediniti. Po želji, dodati nekoliko kapi ruma.

U šerpici istopiti 100 g šećera, dodati 300 ml vode i pustiti da proključa.

U poslužavnik ređati ceo keks koji ste kratko umočili u vruć čaj.

Preko keksa staviti tamni sloj (smesa od keksa i oraha), zatim deo svetlog puding krema, pa poređati tanko isečen kivi.

Bonus video:

(Espreso / M.S.)