otkriće
Hrana koja ima više vitamina C nego kivi raste kao luda u Srbiji: Jeftinija, bolja, par puta zagrizete i lagani ste
Kivi je jedan od najboljih izvora vitamina C u ishrani!
Kivi je jedan od najboljih izvora vitamina C u ishrani. U jednoj šolji kivija nalazi se 134 miligrama vitamina C, što je 148 odsto preporučenog dnevnog unosa. Ipak, mnoge druge namirnice imaju isto toliko, pa čak i više vitamina C od kivija.
Kivi je jedan od najboljih izvora vitamina C u ishrani.
U 250gr kivija nalazi se 134 miligrama vitamina C, što je 148 odsto preporučenog dnevnog unosa. Ipak, mnoge druge namirnice imaju isto toliko, pa čak i više vitamina C od kivija.
Crvena paprika
Vitamin C: 191 miligram (mg), 212 odsto preporučenog dnevnog unosa
Veličina porcije: 250 gr, iseckana
Crvena paprika je jedan od najkoncentrovanijih izvora vitamina C koje možete pojesti. Zapravo, sadrži znatno više vitamina C nego pomorandža.
Crvene paprike imaju znatno više vitamina C i drugih nutrijenata, poput vitamina A i antioksidanata, jer su potpuno zrele. Zelene paprike se beru ranije, pa zbog toga imaju manji sadržaj ovih hranljivih sastojaka.
Ljute papričice
Vitamin C: 364 mg, 404 odsto preporučenog dnevnog unosa
Veličina porcije: 250gr, iseckane ili seckane na kockice
Osim što imaju intenzivan, ljut ukus, ljute papričice su i izvanredan izvor vitamina C, sa stotinama miligrama više na 250gr u poređenju s kivijem. Ljute papričice poznate su i po visokom nivou kapsaicina, jedinjenja koje mu daje ljutinu i istovremeno je povezano s nizom potencijalno korisnih efekata po zdravlje.
Zašto je vitamin C važan
Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi, što znači da se ne zadržava u velikim količinama u telu i da je neophodno da se svakodnevno unosi kako bi se održali zdravi nivoi u krvi. Ima više ključnih uloga u organizmu. Deluje kao snažan antioksidans, neutrališe slobodne radikale i štiti ćelije od oksidativnih oštećenja.
Pored svoje antioksidativne uloge, vitamin C je od suštinskog značaja za stvaranje kolagena, proteina koji je važan za elastičnost kože, zarastanje rana, zdravlje zglobova i kostiju. Takođe poboljšava apsorpciju gvožđa iz hrane i podržava normalnu funkciju imunog sistema.
Odraslim osobama je u proseku potrebno između 75 i 120 miligrama vitamina C dnevno, u zavisnosti od pola, uzrasta i toga da li je osoba trudna ili doji. Studije pokazuju da visok unos vitamina C putem ishrane može biti povezan sa određenim zdravstvenim benefitima, uključujući i smanjen rizik od pojedinih vrsta karcinoma, među kojima je i rak pluća.
Bonus video:
(Espreso/Health)