Medena pita, Foto: Printscreen/youtube/ Radine Poslastice

STARINSKA POSLASTICA

OVO JE GENERACIJSKI OBOŽAVAN KOLAČ! Pravi se par dana ranije, a što duže stoji to je UKUSNIJI

Ovaj kolač je idealan za pripremu unapred, jer postaje bolji iz dana u dan.

Objavljeno: 19.11.2025. 18:17h

Starinska medena pita je upravo jedan od onih kolača koji spajaju tradiciju i domaću toplinu u svakom zalogaju.

Ovaj kolač je idealan za slave, praznike i sve porodične okupljanja, jer što duže stoji – to je ukusniji.

Iako izgleda jednostavno, njegova aroma i tekstura ostavljaju utisak raskoši.

Za testo:

500 g brašna

120 g šećera

2 jaja

60 g putera

3 kašike meda

2 kašičice sode bikarbone

Prstohvat soli

Za fil:

250 g omekšalog putera

200 g šećera

2 kašike šećera

250 ml mleka

2 kašike kukuruznog skroba

1 žumance

1 kesica vanilin šećera

Za čokoladni preliv:

80 g putera

80 g šećera

1 kašika kukuruznog skroba

1 kašika mleka

1 kašika ruma

2 kašike kakao praha

Priprema:

Priprema testa

Otopite puter, šećer i med na laganoj pari, pa sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. Kada smesa postane mlaka, umešajte umućena jaja. U posebnoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so, pa sjedinite sa toplom smesom. Zamesite glatko i mekano testo, oblikujte kuglu i ostavite da odstoji dok pripremate fil.

Priprema fila

Umutite žumance sa kukuruznim skrobom. Ugrejte mleko i dodajte smesu sa žumancem, mešajući dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte dve kašike šećera i vanilin šećer, pa prebacite fil u činiju. Pokrijte površinu fila folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Puter baza za fil

Penasto umutite omekšali puter sa 200 g šećera. Dodajte dobro ohlađen kuvani fil i sjedinite u glatku, kremastu masu.

Pečenje kora

Rernu zagrejte na 175°C. Testo podelite na tri dela. Svaki deo razvucite u pravougaonik i pecite 10–15 minuta, dok ne porumeni. Ostavite kore da se ohlade pre filovanja.

Slaganje medene pite

Stavite prvu koru i premažite polovinom fila. Prekrijte drugom korom, premažite ostatak fila. Završite trećom korom.

Priprema čokoladnog preliva

Otopite puter i šećer. Dodajte mleko, rum, skrob i kakao, pa kuvajte kratko dok masa ne postane glatka. Prelijte preko gornje kore.

Odmaranje kolača

Medena pita treba da odstoji najmanje jedan dan kako bi kore omekšale i upile aromu fila. Najlepše se servira sutradan isečena na kocke.

Saveti za savršenu medenu pitu

Koristite kvalitetan, aromatičan med za najbolji ukus.

Testo je mekano i lako se oblikuje, ali vodite računa da sve kore budu iste debljine.

Ako želite jači miris – u fil možete dodati kap ekstrakta vanile ili malo rendane kore limuna.

Ovaj kolač je idealan za pripremu unapred, jer postaje bolji iz dana u dan.

(Espreso/blic žena/Prenela PV)