Aranđelovdan, Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

SPREMITE

Ovo je najlepše posno predjelo za Aranđelovdan! Voli ga ceo Balkan, a može da se jede i POSLE SLAVE

Pravi se lako, izvrsna je i kao doručak, može da prođe i kao ručak, ali i kao večera.

Objavljeno: 19.11.2025. 15:54h

U 2025. godini Aranđelovdan pada u petak, pa je trpeza posna, uz dozvoljenu upotrebu ribe, a jedan od simbola posnih predjela koji svi vole je pita krompiruša.

To je jedan od onih vrhunskih balkanskih recepata, koji obožavaju svi. Pravi se lako, izvrsna je i kao doručak, može da prođe i kao ručak, ali i kao večera.

Potrebno je:

Pita krompirušafoto: PRINTSCREEN/YT/VIKA-SIMPLE RECIPES

- 500 g tankih kora za pitu

- 1 kg krompira

- 2 glavice crnog luka

- 100 ml ulja

- So i biber po ukusu

- 1 kašičica aleve paprike (opciono)

- 200 ml kisele vode

Priprema:

Priprema fila: Oljuštite krompir i izrendajte ga na krupno rende. Crni luk sitno iseckajte. U tiganju zagrejte ulje i propržite luk dok ne postane staklast. Dodajte rendani krompir, so, biber i alevu papriku (ako koristite). Pržite sve zajedno nekoliko minuta dok krompir ne omekša.

Priprema kora: Na radnu površinu stavite jednu koru za pitu i premažite je uljem. Preko nje stavite drugu koru i ponovo premažite uljem. Na jedan kraj kora stavite deo fila od krompira i luka, pa uvijte u rolat. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil.

Pečenje: Rolate poređajte u podmazan pleh. Premažite ih uljem i prelijte kiselom vodom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju.

Serviranje: Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i pokrijte čistom kuhinjskom krpom. Ostavite da se malo prohladi pre sečenja.

(Espreso/blic žena/prenela PV)