DA LI STE ZNALI
Kako da vam kiseli kupus bude žut kao dukat? Tajna je u ovoj namirnici
Već decenijama domaćice čuvaju tajnu koja menja ukus i trajanje kiselog kupusa.
Da bi vam kiseli kupus bio žut kao dukat dodajte na vrh bureta nekoliko parčića dunje. Ova namirnica daje kupusu zlatno žutu boju ali i poseban „šmek“!
Tokom zimskih dana kiseli kupus jedna je od omiljenih namirnica. Od njega se mogu praviti jela poput sarme, podvarka, kuvanog kupusa. I salate su veoma bogate vitaminima i jačaju metabolizma.
Već decenijama domaćice čuvaju tajnu koja menja ukus i trajanje kiselog kupusa. Jedan neočekivani sastojak čini čudo – daje posebnu boju i bogatiji, puniji ukus.
Danas se može naći u gotovo svakoj prodavnici. Većina ipak voli da sama kiseli kupus i uzima ga po potrebi. Ono što se razlikuje kod domaćeg i kupovnog kupusa jeste upečatljiva žućkasta boja koja mu daje poseban šmek.
Tajna je u postupku kiseljenja kupusa.
Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih. Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili koren i tu udubinu napunite solju. Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus.
Nakon što naređate kupus u buretu za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju pa će izgledati žut kao dukat ali i dodatni poseban ukus kupusu.
Oko tri nedelje kupus treba da stoji kiseljen u buretu, međutim, bitno je da proveravate da li je rasol dovoljno bistar i da li kupus nije promenio miris.
Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Proces bio fermentacije za kiseli kupus zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepeni.
Najbolje je da čuvate kiseli kupus u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.
(Espreso/Krstarica/DČ)