Foto: Bakina kuhinja

POSLASTICA

Recept star 50 godina za kolač koji svi obožavaju: Direktno iz bakine kuhinje, ko jednom proba poželeće ponovo

Recept je jednostavan, tajna je samo u savršenom odnosu putera i brašna.

Objavljeno: 14.11.2025. 09:37h

Spremni za putovanje kroz ukuse Balkana? Pred vama je šeker pare, bosanski desert koji se topi u ustima! Recept je jednostavan, tajna je samo u savršenom odnosu putera i brašna.

Ovo je onaj sočni kolač koji pamtimo iz bakine kuhinje, a uz dodatak limuna, cela kuća ће mirisati božanstveno.

Pogledajte kako da od samo nekoliko jeftinih sastojaka napravite pravi spektakl!

foto: Bakina kuhinja

SASTAV

Za testo:

  • jedno celo jaje i jedno belance (žumance ostavite za premazivanje)
  • 100 grama putera
  • tri do četiri kašike šećera
  • jedan vanilin šećer
  • limunova kora
  • pola praška za pecivo
  • dve šolje brašna šolja od 200 gr
foto: Bakina kuhinja

za preliv:

  • tri pune šolje šećera
  • tri pune šolje vode
  • ceo limun isečen na krugove šolja od 100 ml
foto: Bakina kuhinja

PRIPREMA:

Najpre pomešati sve suve sastojke, dodati jedno celo jaje, jedno belance i puter i zamesiti fino, meko testo. Malo testa oblikovati u dlanu, pritisnuti i ređati u pleh. Premazati žumancetom koje ste ostavili sa strane. Peći na 200 stepeni C 25 minuta

Bonus video:

(Espreso)