mnoge interesuje
Domaćice, dobro obratite pažnju: Evo kako da spasite kiselu zimnicu koja je počela da se kvari
Ukoliko ste primetili da zimske salate koje ste pažljivo spremali već počinju da se kvare, postoji rešenje koje može da udahne novi život povrću i produži mu trajanje.
Priprema zimnice je jedan od nezaobilaznih jesenjih rituala na našim prostorima, a najpopularnije zimske salate su ukiseljeno povrće: kiseli kupus, karfiol, cvekla, šargarepa, šarena salata...
Zahvaljujući procesu fermentacije tako povrću produžavamo trajanje i uživamo u fenomenalnom ukusu i hranljivim materijama i u hladnim mesecima, a ova zimnica može da iskoristi i kao sastojak za brojna "jaka" zimska jela.
Iako su pravila kiseljenja povrća prilično jednostavna i jasna, čak i najspretnijima se dogodi da salata počne prebrzo da im se kvari. Ipak, to ne znači da treba da bacite sve – postoji način da zimnica ipak preživi!
Kako spasiti zimnicu koja se kvari?
- Prospite svu tečnost iz tegli ili iz bureta.
- Dobro operite povrće. Sve što deluje oštećeno ili propalo odmah bacite i ostavite samo očuvane plodove.
- Ponovo operite i pravilno sterilišite staklene tegle.
- Opet poređajte povrće u tegle ili kacu.
- Napravite novi presolac, tako što ćete pomešati 1 l sirćeta, 3 l vode, 300 g šećera, 150 g soli i 1/2 kesice vinobrana, sve skuvati, pa umešati pola kesice vinobrana i ostaviti da se hladi.
- Prelijte ovom tečnošću povrće u teglama, pa stavite duplo celofan.
- Kad je u pitanju kiseli kupus, vadite jednu po jednu glavicu, operite ih dobro, kao i bure, pa ponovo poređajte kupus i nalijte vodom u koju ste dodali so, šećer, biber i lovorov list. Ova voda ne mora da se soli ukoliko ste već ubacili so u udubljen koren kupusa.
- Poklopce iskuvajte, pa prosušite papirnim ubrusima i dobro zatvorite.
Zašto vam se pokvarila zimnica?
Kad zimnica počne da propada prerano, najčešće je uzrok to što je stajala na pogrešnom mestu. Fermentisane kisele salate bi trebalo da stoje u prohladnoj, nračnoj i suvoj prostoriji, ali ne previše hladnoj kako se tečnost ne bi zamrznula.
Druga najčešća situacija jeste da ste, jednostavno, u zimnicu stavili pogrešno povrće, odnosno prezrele i plodove koji imaju oštećenja, pa su bakterije u njima nekontrolisano rasle i širile se.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)