Pijaca, Foto: Emilija Jovanović

jako su zdrave

OVE NAMIRNICE MORATE DA JEDETE U NOVEMBRU, SADA SU NAJSVEŽIJE I BOMBA SU ZA IMUNITET: Kratko im traje sezona!

Sa dolaskom jeseni menja se i naša isharana,koja je bogatija ali i zahtevnija za pripremu

Objavljeno: 13.11.2025. 13:32h

U ovo godišnje doba na raspolaganju nam je više kvane hrane, više kalorija, masti i proteina, koje je neophodno balansirati s povrćem. Novembar nam donosi povrće koje je veoma zdravo za naš organizam, a ovo je preporuka šta bi trebalo da konzumirate ovog meseca.

1. Prokelj - Ovo je sjajno vreme za prokelj jer hladnoća ublažava njihovu gorčinu. Slično povrće, poput kupusa i kelja, u ovo vreme takođe je najukusnije. Spremajte ga kao što biste spremali spanać, a za dodatnu notu ukusa, dodajte ulje od susama. Birajte prokelj čija je boja intenzivna, jer one imaju najviše ukusa.

foto: Printscreen/Youtube/ Ricette Perfette

2. Šargarepa - Novembar je njihovo najbolje vreme, što važi i za celer. Njihov skrob postaje sladak nakon prvog mraza. Šargarepa ide sjajno s ljutom alevom paprikom, celer s medom i orasima, kao i smajčinom dušicom i kimom.

foto: GWI/Leonie Lambert / Garden world images / Profimedia

3.Brusnice - Bogate antioksidantima i vitaminima C, brusnice su iznenađujuće svestrane. Iskoristite ih za sos s ćuretinom ili jagnjetinom, ili ih stavite u kolače i biskvite. Prilikom kupovine, obratite pažnju na brusnice koje imaju zategnutu, sjajnu koru i odskaču kad ih ispustite, jer takve su najsvežije.

foto: Printscreen/Instagram

4. Praziluk - Ukus praziluka izvlači se do maksimuma nakon prvog mraza. Kad ih kupujete, tražite biljke čiji je gornji deo svetlo zelene boje i s većim belim delom.

foto: Printscreen/Youtube/ Dacinaa Kuhinja

5. Crni luk - Ukus jesenjeg i zimskog luka neuporediv je s lukom iz ostalih godišnjih doba. Tražite luk koji ima tamnu, deblju koru i kupujte one koji nemaju mrlje spolja. Ispržite ih s mesom ili lagano dinstajte kako biste dodajli ukus svakom jelu.

foto: stefano carnevali / Panthermedia / Profimedia

Bonus video:

(Espreso)