Pita, Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia
prijatno
Hrskava i puna nadeva: Brzinska pita sa sirom prste da poližete, nestaje sa tanjira za tren oka
Ne zahteva mnogo vremena ni kulinarskog iskustva.
Objavljeno: 10.11.2025. 16:30h
Bojana Savić
Ako tražite jednostavan i brz recept koji će oduševiti celu porodicu, ova pita sa sirom je pravi izbor.
Ne zahteva mnogo vremena ni kulinarskog iskustva, a rezultat je savršeno sočno i ukusno jelo koje možete poslužiti za doručak, večeru ili kao slani zalogaj.
Ono što ovu pitu izdvaja od drugih jeste zanimljiv način slaganja, kore se formiraju poput lepeze, što joj daje hrskavu teksturu i neodoljiv izgled.
Vreme pripreme:
15 minuta + 30 minuta pečenje
Sastojci:
- 5 kora za pitu
- 50 ml ulja
- 200 g sira gaude (narendanog)
- 2 jaja
- 200 g svežeg sira
- 400 ml gazirane vode
- 10 g rastopljenog maslaca za podmazivanje pleha
Priprema:
- Uzmite jednu koru, premažite je kašikom ulja i pospite otprilike 50 g narendanog sira.
- Pažljivo je skupite u oblik lepeze i položite u pleh koji ste prethodno premazali rastopljenim maslacem.
- Postupak ponovite sa još četiri kore, slažući ih jednu do druge.
- Rernu zagrejte na 220°C.
- U činiji umutite jaja, sveži sir i gaziranu vodu dok ne dobijete ujednačenu smesu.
- Prelijte pripremljene kore ovom smesom i poravnajte.
- Pecite oko 30 minuta, dok pita ne dobije zlatnožutu boju.
- Izvadite je iz rerne i ostavite da se kratko prohladi, zatim je isecite na parčiće i poslužite toplo.
Bonus video:
(Espreso/24sedam/K.O./prenosi:B.S.)