Lekari kažu da je ova vrsta sira najgora za holesterol! Sve ostale jedite do mile volje, ali ovaj je smrt
„Sir sadrži mnogo zasićenih masti, koje mogu da povećaju nivo LDL, tzv. ‘lošeg’ holesterola“, objašnjava Keri Gans, dijetetičarka. „Vremenom, povišen LDL može povećati rizik od srčanih bolesti."
Ako vam lekar dijagnostikuje povišen holesterol, verovatno će vam savetovati da preduzmete korake kako biste ga snizili. To obično podrazumeva promene u ishrani smanjenje unosa određenih namirnica i povećanje drugih. Jedna od namirnica koja se često prva „nađe na udaru“? Sir.
„Sir sadrži mnogo zasićenih masti, koje mogu da povećaju nivo LDL, tzv. ‘lošeg’ holesterola“, objašnjava Keri Gans, dijetetičarka. „Vremenom, povišen LDL može povećati rizik od srčanih bolesti.“
Međutim, to ne znači da morate zauvek da se odreknete sira ako imate visok holesterol. „Potrebno ograničenje unosa zavisi od pojedinca od predispozicije ka kardiovaskularnim bolestima, ali i od celokupnog načina ishrane,“ dodaje Džesika Kording, dijetetičarka.
Ipak, dijetetičari upozoravaju da postoji jedna vrsta popularnog sira koju bi osobe sa povišenim holesterolom posebno trebalo da ograniče.
Koji popularni sir je najgori za holesterol?
Nažalost, ljubitelji mekih sireva – odgovor je Brie.
„Brie je bogat, kremast sir koji sadrži dosta zasićenih masti, pa je najbolje da ga jedete povremeno, kao poslasticu,“ objašnjava Tara Gidus Kolingvud, konsultant za sportsku ishranu i vlasnica kompanije Tara Gidus Nutrition Consulting.
Zasićene masti mogu povećati LDL holesterol i time rizik od razvoja srčanih bolesti.
Oko 28 g Brie sira sadrži 7,5 g masti, od čega je skoro 5 g zasićenih masti. Većina ljudi pojede više od te količine odjednom, što znači da samo jednim obrokom Brie sira možete premašiti preporučeni dnevni unos zasićenih masti.
„Njegova meka tekstura i blag ukus lako vas navedu da pojedete više nego što mislite,“ dodaje Gans.
Kolingvud kaže da je u redu s vremena na vreme pojesti „mali komad“. „Ali česti ili veliki obroci ovog sira brzo mogu povećati nivo holesterola,“ upozorava ona.
Drugi sirevi koji nisu idealni za holesterol
Kording savetuje da budete oprezni sa svim mekim i kremastim sirevima.
„Kremasti sirevi generalno sadrže mnogo zasićenih masti,“ objašnjava ona.
„Tu spadaju triple cream sirevi i prerađeni kremasti namazi.“
Prerađeni sirevi, kao što je krem sir mogu dodati još više zasićenih masti i natrijuma u ishranu što je štetno za zdravlje srca, upozorava Bet Voren, dijetetičarka i autorka knjige Living Real Life with Real Food.
Kako uživati u siru ako pazite na holesterol
I dalje možete jesti sir, ali uz umerenost i pažljiv izbor.
„Veličina porcije je ključna,“ kaže Kolingvud. „Držite se količine 28 g i birajte lakše opcije poput mozzarelle sa smanjenim mastima, fete ili kozjeg sira.“
Kording savetuje da pazite i na ukupnu ravnotežu u ishrani.
„Trudite se da većina masti koje unosite dolazi iz nezasićenih izvora poput maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i semenki ali i dalje možete uživati u malo sira,“ kaže ona.
„Pošto je dokazano da rastvorljiva vlakna pomažu u snižavanju LDL holesterola, kombinujte sir sa namirnicama bogatim vlaknima povrćem, voćem, orašastim plodovima, pasuljem ili integralnim žitaricama da biste zadržali balans.“
Na kraju, Voren poručuje da sir jedete svesno i u malim količinama:
„Uživajte u svakom zalogaju mala količina zaista može da bude sasvim dovoljna.“
Bonus video:
(Espreso/Nova)