Foto: Tatiana Volgutova / Alamy / Profimedia
ukus koji osvaja
Poslastica koja se topi u ustima: Očas posla dobićete slatkiš u kojem će uživati cela porodica, vredi probati
Ako ste ljubitelj ukusa kokosa, za vas nema lepše poslastice od neodoljivo kremastog i laganog kolača koji se priprema očas posla.
Objavljeno: 07.11.2025. 18:21h
Bojana Savić
Sočne rafaelo kocke savršene su za svaku priliku, od svečanih trpeza do običnog porodičnog ručka kada želite nešto slatko, a ne preteško za stomak. Baš zbog svoje laganosti su poželje na slavskoj trpezi, kao dezert posle masnih jela koji prija stomaku.
Ako volite kolače koji se prave jednostavno, a ostavljaju utisak luksuza, ovaj recept će sigurno postati vaš favorit.
Sastojci:
Za koru
- 5 belanaca
- 150 g šećera
- 150 g kokosovog brašna
- 35 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašike ceđene pomorandže ili limuna
Za fil
- 5 žumanaca
- 2 kesice praha za puding od vanile
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 70 g šećera
- 500 ml mleka
- 250 g putera ili margarina
Za dekoraciju
- kokosovo brašno za posipanje
Priprema
- Najpre treba da odvojite belanca od žumanaca i sklonite žumanca na stranu. Dobro umutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg, pa dodajte postepeno šećer, sve vreme muteći, a zatim i brašno, prašak za pecivo i kokosovo brašno, i mutite dok ne bude lepo sjedinjeno.
- Sipajte u kalup obložen pek-papirom, pa pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kad izvadite, izbockajte čačkalicom i prelijte ceđenim limunom ili pomorandžom, pa prekrijte čistom krpom i ostavite da se prohladi.
- U međuvremenu pravite fil, tako što umutite žumanca u manjoj posudi, pa im dodajte 50 ml mleka, prah za puding, šećer i vanilin šećer. Preostalih 450 ml mleka stavite da se kuva, pa kad proključa, sklonite na strahu, umešajte razmućenu smesu s pudingom i žumancima, pa vratite na vatru i kuvajte kratko uz mešanje, dok se ne zgusne.
- Tako pripremljen fil prebacite u činiju da se hladi, a prekrijte providnom folijom koja treba da dodiruje površinu fila kako se ne bi formirala korica.
- Puter ili margarin koji je odstajao na sobnoj temperaturi umutite mikserom dok ne bude kremast, pa mu dodajte ohlađen fil i mutite dok ne bude kompaktno.
- Sipajte fil preko kore, pa poravnajte i pospite kokosovim brašnom.
- Stavite u frižider da odstoji preko noći ili makar četiri sata.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)