Hleb, Foto: Bakina kuhinja

probajte

Hleb bez kvasca i mešenja: Pravo iz bakine kuhinje stiže recept, nećete znati kad vam je dosta, a uspeva svima

Baka Jela vam donosi spas.

Objavljeno: 06.11.2025. 17:03h

Pitate se kako da napravite hleb koji je hrskav, rastresit i izuzetno zdrav, a da u njega ne ide ni gram belog brašna, ni kvasac i bez ijedne sekunde mešenja?

Baka Jela vam donosi spas! U vanglicu sipate tri vrste integralnog brašna, dodate kiselu vodu, malo ulja i prašak za pecivo – izmešate i pečete!

Ukus je fantastičan, idealan za sve one koji izbegavaju kvasac i beli hleb, ili se hrane po strogim režimima. Ne propustite ovaj video!

foto: Bakina kuhinja

Sastav

(šolje od 200 g)

  • Dve šolje ovsenog integralnog brašna,
  • jedna šolja heljdinog brašna,
  • jedna šolja speltinog brašna
  • tri kašike maslinovog ulja,
  • malo soli, jedan prašak za pecivo,
  • 300 ml kisele vode
  • i semenke za posipanje odozgo.
foto: Bakina kuhinja

Priprema

Sve tri vrste brašna sipati u vanglicu, dodati so, prašak za pecivo, maslinovo ulje i kiselu vodu, pa sve dobro izmešati da se sastojci povežu.

Ne treba mesiti već samo sjediniti kašikom. Sipati smesu u pleh koji je obložen pek papirom.

Od gore posuti semenkama po izboru. Peći u zagrejanoj rerni na 210°C jedan sat.

Pred kraj pečenja možete ga malo poprskati vodom da ostane hrskav. Hleb je izuzetno rastresit i zdrav, idealan za sve koji ne smeju beli hleb i kvasac.

Bonus video:

(Espreso)