Foto: Privatna arhiva

probajte

Sočna pita sa jabukama za koju će vam tražiti recept: Obogatiće vašu trpezu, a tajna neodoljivog ukusa je u ovome

Neobičan spoj jabuka i limuna osvežiće vas i zasladiti u isto vreme.

Objavljeno: 05.11.2025. 17:53h

Ostale su vam jabuke i ne znate šta ćete sa njima? Evo savršene ideje: napravite pitu od prhkog testa sa jabukama i glazurom od limuna.

Ovu pitu ćete obožavati i vi i vaši ukućani.

Sastojci:

Za testo:

  • 450 gr brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 150 gr šećera
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 300 gr hladnog maslaca (iseckanog na kockice)
  • izrendana korica 1 limuna
  • 1 jaje

Za fil:

  • 1,5 kg kiselih jabuka
  • 70 gr šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike gustina
  • sok od 1 limuna
  • 75 gr pečenih badema, iseckanih

Za glazuru:

  • 3 kašike limunovog soka
  • 100 gr šećera u prahu
  • listići badema za posipanje

Priprema:

  1. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, šećerom i solju.
  2. Dodajte maslac iseckan na kockice, koricu limuna, vanilu i jaje, pa umesite testo.
  3. Podelite ga na tri dela, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
  4. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  5. Jedan deo testa iskoristite za dno, a drugim obložite ivice kalupa.
  6. Dno nekoliko puta izbodite viljuškom i vratite u frižider.
  7. Očistite jabuke i iseckajte ih na tanke kockice, pa pomešajte sa limunovim sokom da ne potamne. Dodajte šećer, cimet i gustin. Umešajte i iseckane bademe. Dobro promešajte da se sve poveže.
  8. Preko testa stavite fil od jabuka, a treći, zadnji deo testa stavite preko fila kao gornju koru.
  9. Ivice dobro pritisnite prstima.
  10. Pecite pitu 30 minuta na 200 stepeni, a nakon toga smanjite temperaturu na 180 i pecite još pola sata dok gornja kora ne postane zlatna.
  11. Ostavite pitu da se potpuno ohladi, pa je ostasvite preko noći u frižideru.
  12. Napravite glazuru tako što ćete pomešati prah šećer sa limunovim sokom i premazati preko gornje gore. Pospite listićima badema i ostavite da se stegne.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/A.V./prenosi:B.S.)