Pekara, Foto: Espreso

odvratno

Srbi ovo najviše naručuju u pekari svakog jutra, a ne znaju šta to radi u organizmu! Broj 3 će vas šokirati, jezivo

Otkrivamo peciva koja kriju najviše kalorija i masnoća – bolje ih jedite samo ponekad!

Objavljeno: 04.11.2025. 14:48h

Pekare mame mirisom svežeg hleba i peciva, ali iza primamljivog izgleda kriju se kalorijske bombe koje mogu ozbiljno opteretiti naš organizam. Ako vodite računa o zdravlju, ovo su opcije koje je najbolje rezervisati samo za retke užitke.

1. Burek sa mesom ili sirom

foto: RINA/Ustupljene fotografije

Burek je klasik, ali klasik visokih kalorija. Jedan komad može sadržati više od 500 kcal, a bogat je zasićenim mastima i solju. Redovno konzumiranje može povećati rizik od gojaznosti i povišenog holesterola.

2. Lisnato testo sa filom

foto: Printscreen/Youtube/ Jecine kulinarije

Kroasani, kifle sa viršlom ili slatkim kremom izgledaju privlačno, ali lisnato testo je punjeno trans-mastima i rafinisanim uljima. Nutritivna vrednost je minimalna, dok kalorije i štetne masti „skaču“ kroz krov.

3. Pizza iz pekare

foto: TIAM SEONG YEW / Panthermedia / Profimedia

Iako zvuči kao brza i praktična opcija, pekarska pizza često je napravljena od starog testa, sa procesuiranim sirom i kečapom bogatim šećerom. Ukupna nutritivna vrednost je niska, a masnoće i kalorije su visoke.

4. Slatki kroasani i peciva sa čokoladom ili kremom

foto: Elmar Gubisch / imago stock&people / Profimedia

Šećer, palmino ulje i industrijski kremovi čine ovu poslasticu izuzetno kaloričnom i gotovo bez hranljivih materija. Idealno za trenutni „slatki“ užitak, ali ne i za svakodnevnu ishranu.

5. Peciva sa majonezom ili pavlakom

Industrijski nadevi izgledaju sočno, ali kriju masnoće, aditive i visoku kalorijsku vrednost. Za one koji paze na zdravlje, ovo su peciva koja treba izbegavati ili konzumirati veoma retko.

Ne moramo se potpuno odricati užitaka iz pekare, ali važno je znati koje opcije su nutricionistički problematične. Za svakodnevnu ishranu birajte integralna peciva, hleb od celog zrna ili manje masne, prirodne nadjeve. Vaše telo će vam biti zahvalno, a i ukus ćete bolje ceniti kada ga ponekad zaista „zasladite“.

Bonus video:

(Espreso)