očaraće vas
Ovaj jesenji dezert je zaludeo Špankinje! Pravi se od sezonskog voća, a kida već na prvi zalogaj
Mekane iznutra, blago hrskave spolja, a obojene predivnom zlatnom nijansom bundeve, izgledaju jednako dobro kao što mirišu.
Fritule su nastale u 19. veku, a njihov originalni oblik je nepravilna, okrugla fritula sa rupom u sredini - poput mini krofne. Ipak, sve češće se pripremaju i kao klasične kuglice, jer je takav oblik jednostavniji i brži za pravljenje.
Verzija koja je osvojila Španiju i polako osvaja i Evropu su fritule sa bundevom. Mekane iznutra, blago hrskave spolja, a obojene predivnom zlatnom nijansom bundeve, izgledaju jednako dobro kao što mirišu.
Potrebno je:
- 250 g bundeve
- voda od kuvanja bundeve
- 125 g glatkog brašna
- 5 g svežeg kvasca
- maslinovo ulje
- šećer
- suncokretovo ulje (za prženje)
Priprema:
Bundeva se iseče na kockice i kuva u vodi dok ne omekša. Zatim se procedi, a voda od kuvanja sačuva. Bundeva se ispere hladnom vodom i oljušti.
Kuvana bundeva se zgnječi u pire, pa se postepeno dodaju brašno, kvasac i onoliko vode od kuvanja koliko je potrebno da se dobije testo srednje čvrstine, ni previše gusto ni tečno.
Testo se pokrije folijom i ostavi da naraste dok ne udvostruči volumen (oko 30 minuta). Ulje za prženje se zagreje. Vlažnim rukama oblikuju se fritule, tradicionalno sa rupom u sredini ili kao kuglice.
Fritule se spuštaju u vrelo ulje i prže oko 1 minut sa svake strane. Pečene fritule se prebacuju na kuhinjski papir kako bi se upio višak masnoće. Uvaljaju se u šećer i služe uz šolju tople čokolade.
Pošto ove fritule savršeno idu uz toplu čokoladu, često se uz njih priprema i najukusnija domaća topla čokolada.
(Espreso/blic žena/prenela PV)