običaji
Sutra su Mitrovske zadušnice, a tri stvari se obavezno nose na groblje! Verovanje kaže da svako ko priđe GROBU...
U mnogim mestima postoji običaj da se na groblje iznosi hrana, koja se potom deli sa prisutnima, uz pominjanje za spas duše preminulih.
Sutra se obeležavaju Mitrovske zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje.
U mnogim mestima postoji običaj da se na groblje iznosi hrana, koja se potom deli sa prisutnima, uz pominjanje za spas duše preminulih. Sveštenik tada drži opelo, a ukućani uzimaju zrno žita i bacaju ga na zemlju uz reči: "Večnaja pamjat, laka mu zemlja."
Verovanja i običaji
Na groblje se tradicionalno nosi kuvano žito, crno vino i sveće, a ponegde i druga hrana, pita, pecivo, kafa, kuvana jaja ili pečenje. Veruje se da se svako ko priđe grobu treba poslužiti makar jednim zalogajem, jer je greh odbiti čoveka na Zadušnice.
U nekim krajevima Srbije ovaj praznik se ne obeležava na groblju, već u domu, gde se postavlja trpeza, a sveštenik u crkvi obavlja opelo. Domaćin tada donosi na papiru imena svojih pokojnih predaka kako bi svako bio spomenut u molitvi.
Prema narodnom običaju, hranu za Zadušnice pripremaju isključivo žene, a praznik se nikada ne obeležava u vreme posta. Na trpezi se obično nalaze kolači od belog brašna, prosfore, rakija, vino, pivo ili voda, a negde i žito.
Broj sveća koje se nose na groblje odgovara broju pokojnika koji se pominju. U istočnoj Srbiji postoji verovanje da sveća upaljena na Zadušnice gori sve do sledećih Zadušnica, dok se smatra da će, ako se sveća ne upali, pokojnik godinu dana biti u mraku.
Ovaj dan podseća vernike na važnost molitve, sećanja i saosećanja – prema onima koji više nisu među nama, ali žive u našim mislima i srcima.
(Espreso/kurir/prenela PV)