otkrivamo
Evo šta Marta Stjuart stavlja u pire krompir da bi bio vrhunski! Naučila od MAJKE, šok u čemu je caka
Ovaj recept Marta je nasledila od svoje majke, Poljakinje Marte Kostire.
Pire krompir je prilog koji savršeno upotpunjuje gotovo sva jela, od pohovanog mesa i sočnih sosova, do variva i spanaća. Bez obzira na to koliko često ga pravite, uvek težimo savršenoj, kremastoj teksturi, a Marta Stjuart pruža recept koji garantuje upravo to – bogat, ukusan i lagan za pripremu.
Recept koji je nasledila od majke
Ovaj recept Marta je nasledila od svoje majke, Poljakinje Marte Kostire. Njena tajna je dodatak krem sira, koji stavlja u većoj količini, zajedno sa puterom, pavlakom i mlekom.
Pri mućenju Marta koristi mikser (ali napominje: ako koristite mikser, koristite obični – nikako štapni blender, jer će tada pire postati lepljiv poput testa!).
Naravno, može se napraviti i ručno – običnom žicom za mućenje, dovoljno da krompir postane prozračan, mekan i bez grudvica.
Ovaj kremasti pire može se pripremiti i do dva sata pre serviranja, što ga čini idealnim za svečane ručkove i veće okupljanja. Navedena količina dovoljna je za oko 8 osoba.
Potrebno je:
1,60 kg krompira
so
sveže mleveni biber
225 g krem sira
125 g putera
65 ml mleka
125 ml pavlake
Priprema:
Stavite krompir i kašičicu soli u šerpu, prelijte hladnom vodom tako da bude oko 1 cm iznad krompira i pustite da provri. Smanjite temperaturu, delimično poklopite i kuvajte oko 35 minuta.
Procedite krompir, oljuštite ga i iseckajte na veće komade. Zgnječite ga, zatim dodajte krem sir, puter, mleko i polovinu pavlake, pa mutite žicom ili običnim mikserom na laganoj brzini. Posolite, pobiberite i mešajte dok ne dobijete željenu konzistenciju.
Vratite smesu na srednju vatru, dodajte ostatak pavlake i kuvajte uz stalno mešanje dok se potpuno ne zagreje. Odmah poslužite ili držite na toplom u poklopljenoj posudi iznad posude sa ključalom vodom – do dva sata pre serviranja.
(Espreso/blic žena/prenela PV)