vrelo, ukusno i sveže
Pita se topi u ustima! Recept za slanu fantaziju sa šunkom i sirom koju Srbi obožavaju - TAJNA UKUSA JE U PRELIVU
Tajna njenog neodoljivog ukusa krije se u posebnom prelivu
Ponekad je za sreću dovoljno samo parče dobre, slane pite! Ako volite hrskavo testo koje skriva mekani, sočni fil od šunke, sira i kačkavalja, ovaj recept će vas oduševiti. Tajna njenog neodoljivog ukusa krije se u posebnom prelivu koji svaku koru pretvara u pravo, mirisno zadovoljstvo.
Potrebno je:
- 500 g gotovih kora
- 200 g sira
- 150 g šunke
- 100 g kačkavalja
- 3 jaja
- 200 ml jogurta
- 100 ml kisele vode
- 1 prašak za pecivo
- 50 ml ulja
- So po potrebi
Priprema:
U činiji izmrvite sir, dodajte jaja, jogurt i kiselu vodu pa sve lepo izmešajte.
Dodajte prašak za pecivo, malo soli i ulje, pa sjedinite smesu. Pleh prečnika oko 28 cm obložite pek papirom i na dno stavite jednu koru, pa je premažite uljem.
Zatim slažite po tri reda od po dve kore – svaku koru umočite u pripremljeni preliv. Na svaki treći red dodajte rendanu šunku i kačkavalj. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke obično budu tri sloja šunke. Na kraju prekrijte korama, premažite uljem i naprskajte malo vodom.
Nožem zarežite pitu u obliku krsta i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 50 minuta. Pred kraj pokrijte folijom da pita ostane sočna i zadrži zlatnu boju.
Savet plus:
Ova pita je jednako ukusna topla i hladna, a uz čašu jogurta – prava domaća bajka!
Bonus video:
(Espreso/ M.S.)