Foto: Bakina kuhinja

vrelo, ukusno i sveže

Pita se topi u ustima! Recept za slanu fantaziju sa šunkom i sirom koju Srbi obožavaju - TAJNA UKUSA JE U PRELIVU

Tajna njenog neodoljivog ukusa krije se u posebnom prelivu

Objavljeno: 25.10.2025. 08:55h

Ponekad je za sreću dovoljno samo parče dobre, slane pite! Ako volite hrskavo testo koje skriva mekani, sočni fil od šunke, sira i kačkavalja, ovaj recept će vas oduševiti. Tajna njenog neodoljivog ukusa krije se u posebnom prelivu koji svaku koru pretvara u pravo, mirisno zadovoljstvo.

Potrebno je:

  • 500 g gotovih kora
  • 200 g sira
  • 150 g šunke
  • 100 g kačkavalja
  • 3 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml kisele vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 50 ml ulja
  • So po potrebi
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

U činiji izmrvite sir, dodajte jaja, jogurt i kiselu vodu pa sve lepo izmešajte.

Dodajte prašak za pecivo, malo soli i ulje, pa sjedinite smesu. Pleh prečnika oko 28 cm obložite pek papirom i na dno stavite jednu koru, pa je premažite uljem.

Zatim slažite po tri reda od po dve kore – svaku koru umočite u pripremljeni preliv. Na svaki treći red dodajte rendanu šunku i kačkavalj. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke obično budu tri sloja šunke. Na kraju prekrijte korama, premažite uljem i naprskajte malo vodom.

foto: Bakina kuhinja

Nožem zarežite pitu u obliku krsta i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 50 minuta. Pred kraj pokrijte folijom da pita ostane sočna i zadrži zlatnu boju.

Savet plus:

Ova pita je jednako ukusna topla i hladna, a uz čašu jogurta – prava domaća bajka!

Bonus video:

(Espreso/ M.S.)