Foto: Alena Dvorakova / Panthermedia / Profimedia

zanimljivo

KO ZNA ŠTA SE SVE STAVLJA U KUPOVNI! Srpkinje ovaj RECEPT MORAJU PROBATI - nije svaka ROBA za KUPCA, TRIK JE BITAN

Recept za domaći majonez

Objavljeno: 22.10.2025. 13:14h > 13:22h

Domaći majonez je klasik svake kuhinje koji svojim bogatim, kremastim ukusom može da podigne svako jelo na viši nivo.

Odličan je za sendviče, umake i mnoga druga jela. Za razliku od kupovnog majoneza, domaći je svež, prirodan i pun ukusa, a uz prave trikove njegova priprema je izuzetno jednostavna i brza.

Tajna savršenog majoneza krije se u hladnim sastojcima i pravilnoj tehnici pripreme, a sa ovim receptom čak i početnici mogu da postignu rezultat kao iz profesionalne kuhinje

Sastojci:

1 sveže jaje (sobne temperature)

1 kašičica senfa

1 kašika sirćeta

200 ml hladno ceđenog maslinovog ili suncokretovog ulja

So i biber po ukusu

foto: Jela Jelena Petrović

Priprema:

1. U usku posudu, idealno čašu za štapni mikser, razbijte jaje, senf, limunov sok ili sirće i prstohvat soli. Ova kombinacija sastojaka čini bazu za kremast i stabilan majonez.

2. Štapni mikser postavite na dno posude i uključite ga. Dok miksate, postepeno dodajte ulje u tankom mlazu. Važno je da ulje dodajete polako kako bi se formirala prava emulzija i majonez dobio savršenu kremastu strukturu.

Kada majonez postane gust i ujednačen, možete ga dodatno začiniti solju i biberom po ukusu.

Kako se čuva i koliko dugo je dobar za konzumaciju?

Domaći majonez je najbolje čuvati u zatvorenoj tegli ili staklenoj posudi u frižideru, na temperaturi do 5°C. Na ovaj način ostaje svež i kremast do pet dana, a svaki dan nakon pripreme zadržava puni ukus i aromu.

Kako biste produžili svežinu, preporučuje se korišćenje čistih kašika pri vađenju majoneza i izbegavanje dodavanja drugih sastojaka direktno u teglicu.

Bonus video:

(Espreso/Superžena/M.S.)