pažnja
DOMAĆICA IZ OSTRE OTKRILA KAKO DA VAM KUPUS TRAJE DO KRAJA ZIME! Jedan sastojak je ključan
Pored takozvanog golubarca koji je karakteristično bledoljubičaste boje, za kiseljenje se koristi i srpski melez.
Domaćica iz Ostre otkrila je tajnu iz pomoću koje kupus traje do cele zime.
- Ja kupus ostavljam zdrav i neprskan. I slažem ga kako je rastao i posle toga ga nalivam odom i solom. I pritiskam ga pozadi i sa nekim tvrdim predmetom da obgrezne voda. Ja na sto kila kupusa stavljam četiri kilograma soli. Nije to mnogo. Sol drži kupus i mora da bude dobro slan - kaže Vera Anđelić, domaćica iz Ostre.
Da bi se kupus održao do proleća, mora se voditi računa o mnogim drugim pojedinostima, a naročito o tome gde će kaca s kupusom stajati. Obično su to hladni podrumi u kojima se čuva i ostala zimnica. Kameni zidovi omogućavaju ujednačenu temperaturu neophodnu za proces fermentacije, a ujedno sprečavaju smrzavanje u prostoriji na kojoj je prozor zbog podrumskog provetravanja otvoren 365 dana u godini. Važno je znati i koja vrsta kupusa se može kiseliti, jer nije svaki kupus za te namene.
- Sto kila kupusa uvek stavimo kupusa za zimu. Za našu porodicu je dovoljno. Koristimo starinsku sorta kupusa. Ja ga proizvodim. Ja ga sadim - kaže Anđelić.
Pored takozvanog golubarca koji je karakteristično bledoljubičaste boje, za kiseljenje se koristi i srpski melez. Obe sorte su domaće, autohtone. I za kilogram jedne ili druge vrste ovih dana u Čačku treba izdvojiti od 70 do 80 dinara po kilogramu. Inače kupus se može naći i za 30, ali je reč o hibridnim sortama.
(Espreso/kurir/prenela PV)