Supa, Foto: Printscreen/youtube/ Moja Kuhinjica

MOĆNA

ZA OVU SUPU KAŽU DA JE DREVNI LEK! Jača imunitet i diže iz mrtvih, ruski lekar objavio recept

Sigurno ste čuli za moć Hipokratove supe, "članica" takozvane Gersonove dijete u kojoj se smatra glavnim predjelom.

Objavljeno: 09.10.2025. 13:13h > 13:17h

Odavno je poznato da je supa zdrav obrok, jer hidrira organizam, pruža mu esencijalne vitamine, minerale i vlakna, jača imunitet i pomaže u varenju, a najbolja je ako je domaća, bogata povrćem i mesom sa kostima. Jedan je i od najstarijih narodnih lekova za prehladu, što je posebno važno u ovo doba godine.

Sigurno ste čuli za moć Hipokratove supe, "članica" takozvane Gersonove dijete u kojoj se smatra glavnim predjelom.

Sastojci

1 srednji koren celera ili 3-4 velike stabljike

1 srednji koren peršuna

1 velika šargarepa

3-4 čena belog luka

1 praziluk

6 srednjih paradajza (oko 700 g)

2 glavice crnog luka srednje veličine

500 g krompira

1 vezica peršunovog lišća

Voda

Priprema

Luk i paradajz oljuštiti, a krompir, celer, peršun i šargarepu ne guliti, već ih samo dobro oprati. Sve iseći na deblje komade, staviti u šerpu i sipati vodu dok ne pokrije povrće. Beli luk ostaviti u komadima i dodati pred sam kraj kuvanja. Kada supa proključa, smanjiti vatru i kuvati oko 2 sata dok ne bude gotova. Na kraju dodati paradajz.

Od začina, ukoliko ih preferirate, možete staviti mirođiju, lovor, kim, anis, korijander, ruzmarin, šafran, majčinu dušicu, malo soli, estragon, žalfiju, majoran. Ne koristite origano, biber, mlevenu papriku, bosiljak. Povrće možete i da ispasirate.

(Espreso/blic žena/prenela PV)