Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

poslastica

Baklava sa makom čiji ukus obara s nogu: Ko je jednom proba zaboraviće na običnu, svaki zalogaj je uživanje

Neodoljiva poslastica za koju će vam svi tražiti recept.

Objavljeno: 29.09.2025. 12:21h

Recept za baklavu sa makom – mnogo je sočnija nego klasična, a ukus prosto obara sa nogu!

Ovaj bogat i ukusan kolač postaće vaš omiljeni čim ga probate!

Pre nego što je poslužite, važno je da baklava dobro upije sirup i potpuno se ohladi, kako bi bila savršeno sočna i puna ukusa.

Sastojci:

– 4 jajeta – 150 g šećera – 1 vanilin šećer – 1,5 dl ulja – 1 kesica praška za pecivo – 2 dl jogurta – 400 g mlevenog maka – 500 g tankog testa za baklavu

Sirup:

– 1/2 l vode – 250 g šećera – 1 limun

Priprema:

1. Jaja, šećer i vanilin šećer penasto umutite. Dodajte ulje, prašak za pecivo, jogurt i mak i sve lepo sjedinite.

2. U nauljenu tepsiju za baklavu stavite dva lista kora i premažite delom nadeva s makom. Postupak ponavljajte dok sve ne potrošite i na kraju odozgo stavite dva lista kora. Ovako poređanu baklavu isecite na kocke ili trouglove i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.

3. U međuvremenu u šerpu stavite vodu i šećer, pa kad provri, kuvajte još desetak minuta. Na kraju dodajte limun nasečen na kolutove. Sirup prelijte preko baklave i odozgo poređajte kolutove limuna.

Bonus video:

(Espreso/Stil/Krstarica/prenosi.B.S)