DODATNA ZARADA
Da li znate koliko možete da zaradite sakupljanjem puževa? Sezona je krenula, a otkupna cena samo raste
Opšte je poznato da puževa najviše ima posle kiše, a mnogi daju pogrešan odgovor na pitanje kada se sakupljaju puževi
Jedan od načina za dodatnu može biti i sakupljanje puževa, čija otkupna cena može doneti solidan prihod, pod uslovom da se prikupi dovoljna količina.
Opšte je poznato da puževa najviše ima posle kiše, a mnogi daju pogrešan odgovor na pitanje kada se sakupljaju puževi. Sakupljanje puževa za domaću konzumaciju je moguće od proleća do kasne jeseni, kada ih vlažno vreme natera da krenu niz livade i bašte.
Nekada velika pomama za uzgojem puževa vladala je u Srbiji, a u susednoj Hrvatskoj, tačnije posle kiše po Slavoniji i Baranji, nicali su natpisi "otkup puževa" u vreme njihove berbe, tokom aprila do sredine maja. Međutim, sada ih je sve manje.
No, jedna otkupna stanica na istom je mestu već 20 godina. Čim se pređe preko Drave mostom kod Osijeka, sveže pobrani puževi mogu se predati Osječanki Jozefini Dilber.
"Prvih godina je bilo mnogo više puževa nego sada. Mislim da ih je puno manje u prirodi, jer ljudi koriste različita sredstva za tretiranje voćnjaka, vinograda", govori dok prebire po kutiji s puževima koji puze po zidovima.
U njenom dvorištu otkupna stanica otvorena je za sve berače od početka aprila do sredine maja. No, i njih je svake godine sve manje. Najčešće joj ih, govori, donose stariji dok je mlađih tek "tu i tamo". Iako je sada špic sezone, manje ih je zbog hladnog vremena.
"Puževima odgovara kišovito, ali toplije vreme. Jutrom ih je najbolje brati, kada je rosa, a temperatura između sedam i 10 stepeni. No, ako pada kiša, bude ih i tokom dana po voćnjacima, vinogradima, nasipima, uz železničke pruge ili na ruševinama", opisuje mesta gde se mogu pronaći.
U zavisnosti od otkupljenih količina, koje se dnevno penju i do 500 kilograma, u Jozefinino dvorište dolazi kamion kompanije iz Varaždina s kojom ima ugovor i otkupljuje sve količine. Ako ih je više, kamion stiže i češće.
"Berači već znaju prepoznati one koji se otkupljuju. To su vinogradarski, oni sa smeđim ili belim kućicama koja mora biti obima 34 milimetra", objašnjava koje puževe se otkupljuje.
Za kilogram isplaćuje 81 dinar. Kako kaže, kada je krenula s otkupnom stanicom, kilogram se plaćao 53 dinara, pa ih je onda bilo puno i cena im se spustila.
Jozefina i sama često odlazi u berbu, a za sat vremena zna prikupiti i preko deset kilograma puževa. Prilikom predaje, ističe, važno je da ako se donose drugi dan, da budu u nečemu prozračnom, gde imaju vazduha, poput vreća za krompir ili kaseta za hleb.
Bonus video: Danica iz Raške već 11 godina ruši predrasude: Molerisanje je njen posao i strast