LAKO JE!
Po čuvenom receptu komšinice Smilje, vaša turšija će biti nikad ukusnija: Prste da poližeš
Uz ovo, tvoja turšija će biti kraljica stola, a ti prava zvezda komšiluka
Ako hoćeš da ti turšija bude prava stvar, preliv je pola posla, kažu stari. Naša omiljena komšinica Smilja, koja je poznata po svojim domaćim specijalitetima, otkrila nam je svoj trik – preliv koji moraš da probaš. Uz ovo, tvoja turšija će biti kraljica stola, a ti prava zvezda komšiluka.
Sastojci:
1 l vode
200 ml sirćeta (9%)
100 ml ulja
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
5-6 zrna bibera
3-4 čena belog luka (po želji)
1-2 lovorova lista
1 šaka svežeg peršuna (sitno seckanog)
Kako se pravi:
1. Kuvanje vode: Stavi vodu da proključa u velikom loncu. Kad proključa, ubaci so, šećer i sirće. Mešaj dok se sve lepo ne rastvori.
2. Dodavanje začina: Kad se sve sjedini, ubaci biber, lovorov list i seckani beli luk. Pusti da krčka još par minuta da se ukusi povežu.
3. Ulje:
Na kraju, dodaj ulje i lagano promešaj. To daje prelivu finu aromu i blago kremastu teksturu.
4. Peršun: Skini lonac s vatre i ubaci sitno seckani peršun. To osvežava preliv i daje mu posebnu notu.
Kako koristiti preliv:
Prelij povrće u teglama prelivom tako da ga dobro pokrije. Zatvori tegle i ostavi ih na tamnom, hladnom mestu par nedelja pre nego što kreneš da jedeš.
Ako voliš ljutkasto, slobodno ubaci malo čili papričica.
Smilja kaže da je turšija najbolja uz domaći hleb i mladi sir, a može da ide i kao prilog uz razna jela.
Kad probaš ovaj preliv, shvatićeš zašto svi hvale Smiljinu turšiju – ukusi su pravi, mirisi fantastični, i tvoja turšija više nikad neće biti obična. Hvala Smilji što deli tajnu koju svaka domaćica treba da ima u kuhinji!
(Espreso/Najžena/DČ)