Jaja, Foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

PAŽNJA

"HOLESTEROL VAM NE SKAČE OD JAJA, VEĆ OD OVOG ALKOHOLNOG PIĆA": Tihi je ubica i najgora stvar za JETRU

Milanović ističe da se jedan od najvećih mitova odnosi na jaja, jer ih mnogi neopravdano izbegavaju.

Objavljeno: 15.09.2025. 08:06h > 08:09h

Holesterol se stvara u jetri. On je voštana supstanca nalik masti koju proizvodi jetra, a neophodna je za zdravlje jer služi kao gradivni materijal za ćelijske membrane, vitamin D i neke hormone.

Kada je nivo holesterola u krvi previsok, on se može taložiti na zidovima arterija, što dovodi do ateroskleroze i povećava rizik od srčanih bolesti.

Nutricionistkinja Marija Milanović za Žena.rs otkrila je koje greške u ishrani najčešće pravimo, koju hranu i pića nikako ne preporučuje, ali i koje male promene u svakodnevnim navikama mogu dati neverovatne rezultate za naše zdravlje.

– Kada uradimo analizu krvi i vidimo da je ukupan holesterol visok, da je dobar (HDL) nizak, a loš (LDL) povišen – to je znak disbalansa i jasna poruka da naša ishrana nije dobra. Rešenje je u promeni celokupnog stila života. Na holesterol ne utiče samo hrana, već i stres, nedostatak sna i loše navike u ishrani. Brza hrana, grickalice i industrijski proizvodi puni aditiva i transmasti glavni su krivci, čak i kada izgledaju kao "zdravi" izbori – objašnjava Marija.

Zabluda je da jaja podižu holesterol

foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

Milanović ističe da se jedan od najvećih mitova odnosi na jaja, jer ih mnogi neopravdano izbegavaju.

– Česta je zabluda da jaja podižu holesterol. Problem zapravo prave zasićene masti. Ako ih smanjimo, a u ishranu uvedemo više zdravih masti iz orašastih plodova, maslinovog ulja, semenki i mahunarki, kao i više salata i variva – holesterol će se prirodno smanjiti.

Kada je reč o mlečnim proizvodima, tvrdi da i tu treba biti obazriv.

– Ne treba preterivati sa punomasnim mlečnim proizvodima kao što su feta sir, kačkavalj, pavlaka, sirni namazi. Tu se takođe nalaze skrivene trans-masti koje utiču na povišen holesterol. Zato bih pre izabrala mlade sireve, grčki jogurt, kefir i kiselo mleko, jer povoljno utiču, čak i smanjuju nivo holesterola – objašnjava Marija.

Veliki problem predstavljaju i "tečne kalorije", kojih mnogi nisu ni svesni.

– Ljudi često unose takozvane tečne kalorije, kojih nisu ni svesni. Recimo, treba izbegavati sve one zaslađene kafe, koje imaju dodate sirupe, jer osim šećera sadrže i trans-masti.

Kada je reč o slatkišima i alkoholu, nutricionistkinja savetuje:

foto: Profimedia

– Sve moguće čokolade – izuzev crne sa što većim udelom kakaa, koja je zapravo dobra, čak može i pozitivno da utiče na holesterol – treba izbegavati. Pored toga, tu su sva gazirana pića i naravno alkohol. Možda najgore, što će verovatno mnoge razočarati, je pivo – ono je tihi ubica i direktno utiče na povećanje lošeg holesterola, a najbolja opcija, koju bih ja izabrala, je vino, pre svega belo. Kokteli takođe, prepuni su šećera, tako da sve to na duže staze opterećuje jetru i dovodi do slaganja masnih naslaga koje želimo da izbegnemo.

Stil života igra ključnu ulogu

Osim pravilne ishrane, nutricionistkinja naglašava da i stil života igra ključnu ulogu. Savetuje odlazak na spavanje do 23 časa, izbegavanje ekrana pred odlazak u krevet i spavanje u zamračenoj prostoriji radi boljeg odmora. Preporučuje i svakodnevnu fizičku aktivnost, makar u vidu šetnje, redovne obroke, pripremu hrane kod kuće i unošenje bar jedne porcije salate dnevno – jednostavne navike koje svako može da uvede odmah. Rezultati ovakvog pristupa, kako kaže, mogu biti iznenađujuće brzi.

– U zavisnosti od ozbiljnosti situacije, ukoliko je nekome već veoma masna jetra i ako je otišlo toliko daleko, terapija je neizbežna, ali u većini slučajeva već kroz 2-3 meseca, kada se navike promene, rezultati se prepolove, što govori da je promena stila života broj jedan u rešavanju tog problema.

Ceo razgovor sa nutricionistkinjom Marijom Milanović pogledajte u videu ispod:

Za kraj, Marija preporučuje i dodatnu podršku u vidu čajeva i suplemenata:

– Postoje čajevi koji su dobri, recimo čaj od đumbira, artičoke, od kukuruzne svile... Ja bih osobi koja ima povišen nivo holesterola uvela što više ribe u ishranu, posebno morske –losos, haringa, skuša – one imaju mnogo omega-3 masnih kiselina. I recimo, suplementacija sa omega-3 je odlična u smanjivanju holesterola – zaključila je Marija Milanović za Žena.rs.

(Espreso/blic žena/prenela PV)