probajte
Majstorski recept za pitu punu fete i začina: Tamaniće je i najveći gurmani, ovako nešto nikada niste jeli
Predstavljamo vam recept za fenomenalnu domaću pitu sa sirom i spanaćem, hrskavu, kremastu i vizuelno prelepu slanu pitu koja se lako pravi, a savršena je za svaku priliku.
Grčka kuhinja nudi nam mnogo zadovoljstava, a na našim prostorima su posebno popularne tamošnje pite. Danas vam predstavljamo jednu naročito obožavanu – spanakopitu, pecivo od gotovih kora, sa feta sirom i spanaćem. Ali u nešto drugačijoj varijanti!
Umesto da motate kore u frulice ili da ih ređate jednu preko druge, potrebno je samo naborati ih tako da pita dobije izgled harmonike. Biće dekorativna i pravi se brže, ali je jednako ukusna. Ili čak lepša, zbog svih začina koje predlaže popularna grčka influenserka Dimitra, koja nam je otkrila ovaj recept.
Sastojci:
- 10 listova kupovnih kora za pitu
- 3 jajeta
- 120 g putera
- 3-4 kašičice maslinovog ulja
- pola kašičice soli
- 450 g spanaća
- 450 g feta sira
- 220 g krem sira
- po želji mladi luk
- 2 kašičice sveže mirođije
- 1 kašičica mlevenog bibera
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 180 °C.
- Mikserom umutite krem sir, pa dodajte cela jaja, mirođiju, so i biber (dodajte po ukusu na preporučene mere) i mutite još 2 minuta.
- Ubacite sitno seckan spanać, pa u sve izmrvite i feta sir i mutite još malo. Potom nalijte ulje i, ako želite, možete da dodate i mlad luk.
- Stavite dve kore jednu na drugu na dnu tepsije, pa prelijte otopljenim puterom.
- Stavite pet kašika fila i razmažite po kori, pa prstima počnite da savijate koru tako da izgleda naborano, kao harmonika. Ponavljajte s još dve po dve kore dok ne utrošite materijal i sve "harmonike" poređajte po dnu tepsije.
- Namažite gornji deo pite otopljenim puterom, a ako vam je ostalo nadeva, prelijte njim.
- Pecite 45-60 minuta, dok ne bude hrskavo i zlatnobraon na vrhu.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)