Štrudla, Foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Profimedia

poslastica

Starinska štrudla čiji ukus vraća u detinjstvo: Meka kao duša topi se u ustima, odmah zapišite recept

Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.

Objavljeno: 06.09.2025. 19:23h

Nema potrebe za mešenjem testa, kupite gotovo lisnato u prodavnici, rastanjite ga nafilujte ukusnim filom i uživajte u ukusnom dezertu od kojeg miriše cela kuća.

Štrudle su savršene, jer nas često vraćaju u detinjstvo i ono vreme kada je naše bilo da se igramo, a bake i majke su brinule o tome šta će se spremati od hrane.

Posle ručka nema ništa lepše nego zasladiti se ukusnim dezertom, a ova štrudla će vas oduševiti na prvi mah.

Sastojci za štrudlu od jabuka

  • 400 g lisnatog testa
  • 150 g putera
  • 4 kašike šećera
  • 5 jabuka
  • 3 kašike prezli
  • 1 kašičica cimeta
  • šećer u prahu po želji

Priprema:

  1. Testo odmrzni, ostavi ga u zatvorenom pakovanju na sobnoj temperaturi 2–3 sata.
  2. Jabuke oprati, oljušti, očisti od koštica i naseckati na male kockice. Dodajte šećer, cimet i prezle, pa sve dobro promešajte.
  3. Puter otopite
  4. Za jednu štrudlu koristi četiri lista testa. Svaki list premažte otopljenim puterom, slažite ih jedan na drugi, a zatim rasporedite fil od jabuka, ostavljajući malo prostora oko ivica. Uvijte štrudlu pažljivo, uvlačeći ivice prema unutra. Ponoviti postupak sa preostalim testom.
  5. Štrudle premaži puterom i postavi na pleh obložen papirom za pečenje, šavom okrenutim na dole.
  6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 30 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Gotove štrudle pospite šećerom u prahu.

Saveti:

Lisnato testo se brzo suši, pa dok radite sa jednim listom, ostale pokrijte vlažnom krpom.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenosi:B.S.)