Mića Stojanović, Foto: Printscreen/youtube/RTS Prikazuje

ušao u legende

Titov kuvar NIKAD nije dodavao ovaj sastojak u AJVAR! Mića otkrio tajnu posle 25 godina

Bio je Mića Stojanović i diplomatski kuvar, čovek koji je osmislio brojne domaće specijalite

Objavljeno: 02.09.2025. 14:01h

Srbin Milovan Mića Stojanović bio je Titov kuvar punih 25 godina.

O njegovom kvalitetu ne govori samo ova referenca, već i činjenica da je bio dvostruki svetski šampion u kuvanju, ali i svojevrsni začetnik ugostiteljstva i turizma u tadašnjoj SFRJ.

Bio je Mića Stojanović i diplomatski kuvar, čovek koji je osmislio brojne domaće specijalite, kao što je Karađorđeva šnicla, i servirao ih najpoznatijim državnicima, političarima, ambasadorima i javnim ličnostima tog doba.

Stojanović, kao svaki pravi majstor, nije bio sebičan, pa je rado delio svoja kulinarska znanja i sjajne recepte, iako verujemo da je poneku tajnu sačuvao i za sebe. Svojevremeno je Politici otkrio recept za ajvar, pa hajde da vidimo kako to slavni Titov kuvar sprema ovaj tradicionalni specijalitet.

Titofoto: Profimedia

Recept Titovog kuvara za najbolji ajvar

Sastojci:

10 kilograma paprika

3 kilograma plavog patlidžana

5 decilitra ulja

10 ljutih papričica

Priprema:

Paprike i patlidžan ispeći na plotni ili u rerni, oljuštiti, ukloniti semenke i samleti na mašini. Smesu posoliti i na vrelom ulju pržiti dok voda ne ispari, a onda dodati pola decilitra esencije.

Kada se ajvar sipa u tegle, odizgo se zalije vrelim uljem, poveže, a beli luk se po želji dodaje kasnije, pred služenje; u suprotnom ajvar od ovog sastojka može da prokisne u špajzu!

(Espreso/blic žena/prenela PV)