Foto: Bakina kuhinja
poslastica
Starinski recept koji vraća u detinjstvo: Za pola sata spremite lažne knedle sa šljivama, svaki zalogaj se pamti
Jednostavan kolač koji smo kao deca obožavali ponovo se može, za tili čas, naći na vašoj trpezi.
Objavljeno: 14.08.2025. 18:28h
Bojana Savić
Knedle sa šljivama bile su neizostavan deo na trpezama širom nekadašnje Jugoslavije. Budući da gotovo sve sastojke već imate u svojoj kuhinji ne čudi činjenica što su ga domaćice uvek rado pravile.
Osim toga, savršena kombinacija voća i ostalih sastojaka bila je idealna da se osvežite tokom letnjih vrućina, a šljiva je bilo na pretek, tako da je on bio omiljeni dezert posle nedeljnog ručka.
Prvi deo:
- 350 g prezli
- 100 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 kašike cimeta
- 100 ml ulja
Drugi deo:
- 1 l mleka
- 160 g griza
- 150 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 2 kesice vanilin šećera
- 90 g maslaca
- 1kg šljiva
Ukoliko želite da se prisetite tog čarobnog ukusa i obradujete svoje ukućane evo proverenog, isprobanog recepta koji će vas oduševiti već na prvi zalogaj.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenosi:B.S.)