Pita, Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia
probajte
Baš kao iz bakine kuhinje: Kad jednom probate ovu pitu pekara vam neće pasti na pamet, uspeva baš svima
Letnji meseci donose obilje svežeg povrća koje inspiriše na pripremu laganih, zdravih i mirisnih jela.
Objavljeno: 29.06.2025. 15:05h
Bojana Savić
Ova pita je istovremeno nežna i sočna, puna ukusa, a lako se priprema i uspeva čak i onima koji nisu vešti u kuhinji. Idealan je izbor za lagani ručak, večeru ili kao prilog uz jogurt ili kiselo mleko.
Možete je poslužiti toplu, ali je podjednako ukusna i hladna — čak i narednog dana. Ako tragate za receptom koji miriše na leto i bakinu kuhinju, ova pita sa tikvicama i zeljem je pravi pogodak.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 2 srednje tikvice
- 300 g svežeg zelja (blitve, spanaća ili mešavine)
- 1 crni luk
- 2 jajeta
- 200 g feta sira ili sitnog belog sira
- 150 ml kisele pavlake
- so, biber po ukusu
- malo ulja za premazivanje
- 1 kašika griza (po želji, za upijanje tečnosti)
Priprema:
- Tikvice izrendajte, posolite i ostavite 10–15 minuta da puste vodu. Zatim ih dobro ocedite rukama.
- Zelje sitno iseckajte i kratko propržite na malo ulja zajedno sa sitno seckanim lukom, dok ne uvene.
- U velikoj činiji pomešajte ocedjene tikvice, proprženo zelje i luk, umućena jaja, izmrvljen sir, kiselu pavlaku i začine. Po želji dodajte griz da bi fil bio čvršći.
- U podmazan pleh slažite po dve kore, svaku blago premažite uljem, a između stavljajte fil. Završite korom koju takođe premažite.
- Pitu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni.
- Ostavite da se kratko prohladi pre sečenja i služenja.
(Espreso/Glossy/E.S./prenosi:B.S.)