Alkohol, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

zdravlje

Ova grupa namirnica može povećati rizik od ciroze jetre: Čak i ako ne pijete alkohol ni ste sigurni!

Ciroza jetre je ozbiljno stanje koje nastaje kada jetra pretrpi ozbiljna oštećenja

Objavljeno: 28.06.2025. 22:16h

Posebna grupa namirnica može značajno povećati rizik od razvoja ciroze jetre — čak i ako ne konzumirate alkohol.

Ciroza jetre je ozbiljno stanje koje nastaje kada jetra pretrpi ozbiljna oštećenja, pri čemu zdravo tkivo biva zamenjeno ožiljnim tkivom. Ako se ne leči, stanje može biti fatalno. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 1,3 miliona smrtnih slučajeva godišnje pripisuje se cirozi jetre, što ovo oboljenje čini jednim od vodećih uzroka smrtnosti u svetu.

Ciroza se obično razvija kao posledica dugotrajnog oštećenja jetre i najčešće se dijagnostikuje kod osoba koje prekomerno konzumiraju alkohol, gojaznih osoba i onih koji žive sa dijabetesom tipa 2. Ipak, ishrana bogata ultraprerađenim namirnicama takođe je povezana s povećanim rizikom od razvoja ciroze jetre.

Uticaj ultraprerađene hrane na vašu jetru

Namirnica se generalno smatra ultraprerađenom ako sadrži sastojke koji se obično ne nalaze u kućnoj kuhinji i koje je teško samostalno pripremiti kod kuće. Ovi proizvodi često sadrže visok udeo aditiva i obično su bogati mastima, solju i šećerom.

Konzumacija takve hrane može opteretiti jetru, izazvati hroničnu upalu i doprineti razvoju masne jetre, što vremenom može dovesti do ozbiljnijih oštećenja, uključujući cirozu.

Česta konzumacija ultraprerađene hrane povezana je s povećanim rizikom od raznih ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući gojaznost, srčane bolesti, dijabetes tipa 2 i određene vrste karcinoma. Međutim, ono što se često zanemaruje jeste da ova vrsta hrane može imati i izrazito štetan uticaj na zdravlje jetre.

Prekomerni unos ovih proizvoda može doprineti nakupljanju masti u jetri (nealkoholna masna bolest jetre), izazvati upalne procese i ubrzati razvoj oštećenja koja u krajnjem ishodu mogu dovesti do ciroze.

foto: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia

Glavna uloga jetre je da filtrira krv, pomaže u apsorpciji hranljivih materija i detoksikuje štetne supstance. Veruje se da česta konzumacija ultraprerađene hrane može izazvati upalu u jetri, što dovodi do stvaranja ožiljnog tkiva i narušavanja njene funkcionalnosti.

Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je povezanost između visokog unosa ultraprerađene hrane i povećanog rizika od „negativnih ishoda za jetru“. U istraživanju koje je obuhvatilo 173.889 učesnika tokom prosečno 8,9 godina, zabeleženo je 1.108 slučajeva nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) i 350 slučajeva ciroze jetre.

Pored toga, zabeleženo je 550 slučajeva teških bolesti jetre i 134 slučaja raka jetre. Studija sugeriše da smanjenje unosa ultraprerađene hrane može poboljšati opšte zdravlje jetre.

Simptomi ciroze jetre

Mnogi ljudi sa cirozom jetre možda neće imati očigledne simptome, naročito u ranim fazama bolesti. Međutim, prema NHS-u, potencijalni simptomi koje možete primetiti uključuju:

stalni osećaj umora ili malaksalosti

bol u stomaku

mučnina ili povraćanje

crvenilo dlanova — na tamnijoj koži (braon ili crnoj) crvenilo može biti teže uočljivo

gubitak apetita ili gubitak težine bez truda

vidljivi krvni sudovi na koži

veoma tamna ili crna stolica

zbunjenost ili poteškoće sa koncentracijom

drhtave ruke

otečen stomak, noge, zglobovi ili stopala

promene na prstima, kao što su proširenje i zakrivljenost, ili beli nokti

povraćanje krvi

žuta boja kože i beonjača (žutica) — na tamnijoj koži žućenje može biti teže uočljivo

lako krvarenje ili pojavljivanje modrica

svrab kože

nejasan govor

Ako sumnjate da imate cirozu jetre, važno je da što pre posetite lekara opšte prakse koji vam može pružiti stručne savete i eventualni tretman, savetuje Express.

Bonus video:

(Espreso/Naj Žena Alo/Ana Klikovac/Preneo D.M.)