spremna za pola sata
Za ovu starinsku pitu kažu da je najsočnija! Ne zna se da li je zdravija ili mekanija, a testo se ni ne razvija
Pita se može jesti topla, ali je čak još ukusnija kada odstoji i "slegne" se.
Ova pita bez kora je pravi dokaz da najjednostavnije stvari mogu biti i najslasnije.
Ne morate da razvijate testo, ni da sečete kore, samo izmešate sve u jednoj činiji, ubacite u rernu i uživate u najsočnijem zalogaju koji savršeno ide uz jogurt, kefir ili šolju čaja. A uz to, lako je prilagodljiva, možete je obogatiti šunkom, pečurkama ili čak dodati malo kuvanog krompira.
Potrebni sastojci za 4 porcije:
2 veće tikvice (narendane i dobro oceđene)
200 g belog sira (feta ili domaći)
3 jaja
100 ml jogurta ili pavlake
100 ml ulja
4 kašike brašna (može i kukuruzno ili griz za drugačiju teksturu)
1/2 kesice praška za pecivo
1 veća glavica crnog luka (sitno seckana)
1 šaka seckanog peršuna ili mirođije
So i biber po ukusu
50 g kačkavalja (za posipanje preko)
Priprema:
Tikvice narendajte, posolite i ostavite da puste vodu 10–15 minuta. Potom ih dobro iscedite rukama ili kroz cediljku. U velikoj činiji umutite jaja, dodajte sir, jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo. Umiješajte seckani crni luk, začinsko bilje i oceđene tikvice. Začinite po ukusu.
Sipajte smesu u nauljen pleh (okrugli ili četvrtasti). Pospite rendanim kačkavaljem preko. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–40 minuta, dok ne porumeni i ne uhvati zlatnu koricu.
Ako volite bogatije ukuse, dodajte u smesu iseckanu šunku, propržene pečurke ili malo kuvanog krompira.
Umesto običnog brašna, možete koristiti griz za rustičniju teksturu.
Pita se može jesti topla, ali je čak još ukusnija kada odstoji i "slegne" se.
Prijatno!
(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)