Salata, Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia

preporuka

Ove 3 salate su najbolje za vrele dane! Pucaju od hranljivosti i bez problema menjaju obrok

Od čuvene Cezar, preko paste sa piletinom, pasulja sa povrćem ili kus kusa, zameniće obrok i držati dugo sitim.

Objavljeno: 02.06.2025. 16:45h

Konačno nam je stiglo leto, a temperature već probijaju termometar.

Sada je posebno važno povesti računa o ishrani i jesti što laganije stvari.

Zato vam donosimo 3 salate stvorene za vrele dane koje vam menjaju obrok.

Od čuvene Cezar, preko paste sa piletinom, pasulja sa povrćem ili kus kusa, zameniće obrok i držati dugo sitim.

HLADNA PASTA SA PILETINOM

Pastafoto: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrebno

200 g makarona

200 g pilećeg mesa po izboru

100 g šunkarice

100 g mariniranih šampinjona

2 paradajza

100 ml majoneza

1 kašika parmezana

Priprema

Meso skuvajte, odvojte od kostiju i isecite na sitne komade. Šunku isecite na kockice. Testeninu skuvajte u slanoj vodi, isperite i ocedite. Šampinjone isecite na sitnije komade. Sve staviti u posudu i izmešajte. Sipajte majonez, posolite i izmešajte. Stavite u frižider da se ohladi. Pre serviranja stavite iseckan paradajz i pospite parmezanom.

KUSKUS

Kuskusfoto: Viktor Fischer / Alamy / Profimedia

Potrebno

150 g kuskusa

250 ml vode

1 kašičica maslinovog ulja

10 čeri paradajza

1 paprika

1 krastavac

Za preliv:

3 kašike maslinovog ulja

2 kašike limunovog soka

1 kašičica šećera

so, biber

Priprema

Vodu posolite i stavite da provri, pa prelijte kuskus. Poklopite i ostavite da stoji pet minuta. Dodajte maslinovo ulje, izmešajte. Dodajte čeri presečen napola, krastavac i papriku isečene na kockice. Preliv: Pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, šećer, so i biber po ukusu. Sipajte preliv preko kuskusa sa povrćem i izmešajte. Služite hladno.

CEZAR SALATA

Cezarfoto: Profimedia

Potrebno

1 glavica zelene salate

250 g pilećih prsa

3 čena belog luka

5 kašika majoneza

2 šake krutona

2 kašike sosa od sirćeta, ribe, šećera i začina

1 kašika rendanog parmezana

1 limun (sok)

Priprema

Zelenu salatu sitno iscepkajte, dodajte malo maslinovog ulja i sitno iseckan beli luk. Piletinu ispecite u rerni ili ispržite u tiganju, pa iseckajte na manje komade i dodajte u zelenu salatu. Polijte limunovim i vorčester sosom, majonezom, posolite po ukusu. Dodati krutone, izmešajte i pospite parmezanom.

(Espreso/alo.trpeza/prenela PV)