Hleb, Foto: Privatna arhiva

napravite

Ako ne volite da mesite hleb, ovo je pravi recept za vas! Rascvetan i hrskav, ma san snova

Jednostavan je, brz, a rezultat je apsolutno savršen – hrskav i predivno rascvetan!

Objavljeno: 02.06.2025. 10:51h

Ovaj recept je pravi pogodak za sve koji vole domaći hleb, a nemaju puno vremena za mešenje

Jednostavan je, brz, a rezultat je apsolutno savršen – hrskav i predivno rascvetan!

Potrebni sastojci:

FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva

500 gr brašna

350 ml vode

malo soli

20 gr kvasca

Način pripreme:

U činiju staviti brašno dodati so i kvasac koji ste potopili u malo vode 50 ml Izmutiti kvasac sa 1 kašičicom šećera. Kad se kvasac istopi sipati u činiju sa brašnom Dodati ostatak vodekoja mora da bude toplo bar 50 stepeni. Sa varjačom samo izmešati da voda pokupi brašno i pokriti folijom 40 minuta da odstoji.

Na sto posuti brašna pa istresti testo koje je retko. pa polako poklapati testo sa jedne i dtruge strane poklopiti.

Zatim rukama malo pritisnuti i formirati manji pravougaonik. Poklopiti jednu stranu do pola pa drugu stranu poklopiti preko njega. Opet razvući i pritiskati rukama pa opet preklopiti na isti način. Tako 5-6 puta. Formirati loptu pa polppiti krpom da stoji 15 minuta. Ta to vreme veću šerpu ili pekač sa poklopcem staviti u rernu na 240 stepeni da se greje.

Hleb je malo porastao pa izvaditi šerpu otklopiti polako jako je vrelo i staviti loptu od testa u šerpu, Oštrim nožem napraviti krst na strdini raseći testo i poklopiti i peći 30 minuta.Otklopiti i peći na 210 steoeni C još 15-20 minuta. Tako hrskav rascvetan Uživajte

(Espreso)