Ručak, Foto: Fabin Ponce / Alamy / Alamy / Profimedia
prijatno
Ovo jelo tamaniće i najveći gurmani: Ručak gotov očas posla, a svaki zalogaj pravo je uživanje, nećete se pokajati
Ne samo što tikvice sadrže obilje vitamina i minerala nego su i niskokalorične, zbog čega su savršena namirnica ako pazite na zdravlje i liniju.
Objavljeno: 29.05.2025. 21:08h
Bojana Savić
Tikvice su obično jedna od glavnih "zvezda" svih jela koja služimo za ručak u prolećnim i letnjim danima, a postoji mnogo načina da iskoristite ovo superzdravo i jeftino povrće.
Među omiljenima su svakako punjene tikvice zapečene u rerni, koje možete filovati na razne načine: ribom iz konzerve, pasuljem, samo sirom i začinima...
Za gurmane, međutim, nema bolje varijante recepta za punjene tikvice od onih koje sadrže mleveno meso, a ako ga prelijete slatkom pavlakom i kačkavaljem uživaćete u svakom zalogaju i sigurno se brzo zasititi.
Sastojci:
- 5 velikih tikvica
- 500 g mlevenog mesa (svinjskog, junećeg ili mešanog)
- 500 ml pavlake za kuvanje
- 200 g trapista
- 1 velika glavica crnog luka
- peršun/majčina dušica/mirođija, so, biber po želji
- 1-2 čena belog luka
- ulje po potrebi
Priprema
- Iseckajte sitno crni i beli luk, pa ih prodinstajte na malo dobro zagrejanog ulja u tiganju. Najbolje je da prvo propržite crni luk, pa dodate beli kad crni bude staklast.
- Zatim dodajte so i biber po ukusu, pa ubacite i mleveno meso. Trebalo bi da se dinsta uz povremeno mešanje dok ne promeni boju.
- Nalijte oko 250 ml pavlake za kuvanje, pa dodajte začinsko bilje po želji i dobro promešajte.
- Dok se krčka, dobro operite i izdubite tikvice (ne ljuštite ih), pa ih poređajte po tepsiji obloženoj pek-papirom.
- Filujte izdubljene tikvice smesom od mlevenog mesa.
- Preko napunjenih tikvica izrendajte trapist, pa sve prelijte preostalom polovinom neutralne pavlake.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, ne manje od 35 minuta.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)