Krompir u džakovima, Foto: RINA

omiljena namirnica

Bez njega ne može da se zamisli ručak, u ovaj kraj su ga doneli kaluđeri: Ima značajno mesto u ishrani

Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice

Objavljeno: 29.05.2025. 16:45h

Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji.

Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice.

Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Krompirfoto: RINA/Ustupljene fotografije

U naše krajeve krompir je donet prvo u Vojvodinu 1759. g. od strane seljaka kolonista iz Nemačke, a u čačanskom kraju se gaji od 1782. godine, kada su ga iz Srema preneli kaluđeri u manastir Blagoveštenje u Ovčarsko - kablarskoj klisuri. Dositej Obradović je obilazeći mnoge evropske države prepoznao značaj krompira u ishrani stanovništva i preporučio Milošu Obrenoviću - Knezu Srbije, da država radi na širenju njegove proizvodnje.

Značajno mesto u ishrani stanovništva u Srbiji, krompir je zauzeo u periodu 1960 – 1980. godina kada je postao jedan od najznačajnijih prehrambenih proizvoda u mnogim domaćinstvima, restoranima i menzama.

Krompirfoto: RINA/Ustupljene fotografije

Sutra, 30. maja širom sveta slavi se Međunarodni dan krompira, a u Guči će u petak, 30. maja, biti organizovano drugo po redu njegovo obeležavanje.

- Manifestacija će početi u 11 sati u Kulturnom centru u Guči. Posle uvodnog dela skupa, biće održana Osnivačka skupština Udruženja za krompir Srbije, sa ciljem okupljanja i organizovanja svih relevantnih organizacija državnog, privrednog i civilnog sektora, počev od obrazovnih srednjih, viših i visokoškolskih ustanova, proizvođača i prerađivača krompira, organizacija za ishranu i zaštitu bilja, mehanizaciju u krompiru, do trgovaca krompirom, proizvodima i jelima od krompira, ugostiteljskih, turističkih i potrošačkih organizacija, kažu za RINU organizatori.

Po završetku stručnog dela skupa, predviđena je poseta Muzeju Dragačevskog sabora trubača i izložbi Dragačevske zadruge žena “Rajka Borojević – heroina jednog vremena“. Na kraju skupa, za sve goste i učesnike u hotelu “Nordik“ u Guči, biće organizovan zajednički ručak uz domaće specijalitete i jela od krompira i druženje uz dragačevske trubače.

Bonus video:

(Espreso/RINA/Prenela: N.J)