tradicionalno
Ovo jelo iz rerne je obavezno za Spasovdan! Ako ga nemate, džabe sve ostalo, ne čekajte sa pripremom
Tradicionalno se za ovaj praznik priprema jagnjetina kao simbol žrtve, čistote i obnove
Danas slavimo jednu od velikih slava u Srbiji, Spasovdan.
Tradicionalno se za ovaj praznik priprema jagnjetina kao simbol žrtve, čistote i obnove, jer je jagnje u hrišćanstvu simbol Hrista i nevinosti.
Na selu se nekada na spasovdansko jutro klalo jagnje i pripremalo ispod sača ili u velikim zemljanim loncima, a danas domaćice jagnjetinu uglavnom peku u rerni.
Potrebno je:
1,5-2 kg jagnjećeg mesa (najbolje plećka ili but)
1 veća glavica crnog luka
4-5 čena belog luka
2 šargarepe
2 lovorova lista
grančica svežeg ruzmarina (ili sušeni)
so i biber po ukusu
malo maslinovog ulja ili masti
200 ml supe ili vode
krompir za pečenje uz meso (opciono)
Jagnjetina iz rerne sa mladim krompiromFoto:shutterstock
Priprema:
Operite meso, posolite ga i pobiberite sa svih strana. Utrljajte sitno seckani beli luk i malo ulja. Ostavite da odstoji najmanje 30 minuta, a može i preko noći u frižideru, da se lepo marinira.
U vatrostalnu posudu stavite seckani crni luk, šargarepu, lovor, ruzmarin i malo ulja. Preko toga položite meso.
Sipajte vodu ili supu u posudu, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 2-2,5 sata, povremeno zalivajući meso sopstvenim sokom.
Pred kraj skinite foliju i pojačajte temperaturu na 220°C da se meso lepo zapeče i dobije hrskavu koricu (još 20-30 minuta). Ako želite, oko mesa možete rasporediti krompir, koji će upiti sokove i dobiti neverovatan ukus.
Jagnjetina je savršena uz mladi krompir, sezonsku salatu i domaći hleb. Poslužite meso dok je toplo, uz čašu vina i uz lepe misli, jer Spasovdan je dan svetlosti i zajedništva.
A na našim Super receptima pronađite još ideja za prazničnu trpezu!
(Espreso/blic žena/prenela PV)