Kiflice sa sirom, Foto: Bakina kuhinja

mekane kao duša

Stare domaćice znaju najbolju caku za pamučne kiflice sa sirom: Brzo se prave, a ukus savršen - recept za desetku

Caka je u dizanom testu za kiflice sa sirom koje će svaki zalogaj učiniti preukusnim.

Objavljeno: 09.05.2025. 11:27h

Nema kuće u kojoj se ne prave kiflice - što slatke, što slane, recepti su različiti, ali mi imamo jedan koji je proveren i uz koji će svaka kiflica biti mekana kao pamuk.

Caka je u dizanom testu za kiflice sa sirom koje će svaki zalogaj učiniti preukusnim.

Sastojci za dizano testo za kiflice:

  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 200 ml toplog mleka
  • 10 g instant kvasca
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja
  • 400 g glatkog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo

Za punjenje

sveži sir

Za premazivanje

  • 1 kašičica svinjske masti
  • 1 žumance
  • susam
Kiflice sa siromfoto: Bakina kuhinja

Priprema:

U činiju sdtavite 50ml toplog mleka, kvasac, šećer i kašiku brašna, i ostavite 10ak minuta da se kvasac aktivira.

Umesite brašno, umućeno jaje, ulje i prašak za pecivo, pa dodajte ostatak mleka i aktivirani kvasac, polako dodajte još brašna i mesite glatko testo. Ostavite sa strane oko pola sata kako bi se testo odmorilo.

Podelite testo na četiri jednaka dela, a zatim svaki deo još na četiri dela, kako biste dobili 16 jednakih kuglica.

Svaku kuglicu razvucite oklagijom, jedan deo zarežite na foncle, a na drugi stavite sir i urolajte u valjak.

Premažite mešavinom žumanaca i masti pa pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Bonus video:

Espreso/TM