OBOŽAVAĆETE JE
Sočna turska pita sa mesom i prazilukom: Starinski recept za najsočnije zalogaje koje ćete ikada probati
Gotovo da svaka domaćica na Balkanu ima po neki stari recept za pitu kakvu su naše bake pravile
Pite su jedno od čestih jela na trpeza širom Srbije - bilo da je reč o slatkim ili slanim, kao predjelo ili za večeru, i zahvaljujući varijantama pravljenja, retko ko da nema svoju omiljenu.
Gotovo da svaka domaćica na Balkanu ima po neki stari recept za pitu kakvu su naše bake pravile, a obično su ih pravile ili po turskoj ili bosanskoj recepturi.
Jedan takav recept je upravo za tursku pitu sa mesom i prazilukom koju ćete verujemo uvrstiti na svoj meni kako za proslave, tako i za svakodnevno uživanje u ovoj božanstvenoj piti.
Potrebni sastojci:
jagnjeće mleveno meso - 500 g
fine kore za pitu - 400 g
paradajz pire - 1 supena kašika
beli luk - 1 čen
praziluk - 2 struka
maslac - 100 g
jaja - 1
čubar - 2 kašičice
Priprema sočne turske pite sa mlevenim mesom:
Praziluk operite i očistite, naseckajte na kolutove i izdinstajte na maslacu.
Dodajte mleveno meso i beli luk te dinstajte dok se meso ne pretvori u grudve.
Sipajte malo vode, paradajz pire, čubar, biber i so i ostavite da se nadev ohladi.
Dodajte jedno jaje u nadev pa ga umesite, a potom uzmite koru i namažite maslacem, pa presavijte na dva dela po dužini.
Nadevom nafilujte jedan kraj pa urolajte koru, i tako za svaku pitu dok ne istrošite nadev i kore - otprilike četiri rolnice dobijate.
Na suvom tiganju izređajte pitice i ispeckajte sa svake strane dok se ne zapeče.
Uživajte u savršenom ukusu sočne i bogate pite sa mesom i prazilukom uz finu salatu ili jogurt i kiselo mleko.
Bonus video:
Espreso/TM