Pita sa mesom, Foto: Radine Poslastice/ Printscreen/ Youtube

OBOŽAVAĆETE JE

Sočna turska pita sa mesom i prazilukom: Starinski recept za najsočnije zalogaje koje ćete ikada probati

Gotovo da svaka domaćica na Balkanu ima po neki stari recept za pitu kakvu su naše bake pravile

Objavljeno: 09.05.2025. 11:00h

Pite su jedno od čestih jela na trpeza širom Srbije - bilo da je reč o slatkim ili slanim, kao predjelo ili za večeru, i zahvaljujući varijantama pravljenja, retko ko da nema svoju omiljenu.

Gotovo da svaka domaćica na Balkanu ima po neki stari recept za pitu kakvu su naše bake pravile, a obično su ih pravile ili po turskoj ili bosanskoj recepturi.

Jedan takav recept je upravo za tursku pitu sa mesom i prazilukom koju ćete verujemo uvrstiti na svoj meni kako za proslave, tako i za svakodnevno uživanje u ovoj božanstvenoj piti.

Potrebni sastojci:

jagnjeće mleveno meso - 500 g

fine kore za pitu - 400 g

paradajz pire - 1 supena kašika

beli luk - 1 čen

praziluk - 2 struka

maslac - 100 g

jaja - 1

čubar - 2 kašičice

Pitafoto: Bakina kuhinja

Priprema sočne turske pite sa mlevenim mesom:

Praziluk operite i očistite, naseckajte na kolutove i izdinstajte na maslacu.

Dodajte mleveno meso i beli luk te dinstajte dok se meso ne pretvori u grudve.

Sipajte malo vode, paradajz pire, čubar, biber i so i ostavite da se nadev ohladi.

Dodajte jedno jaje u nadev pa ga umesite, a potom uzmite koru i namažite maslacem, pa presavijte na dva dela po dužini.

Nadevom nafilujte jedan kraj pa urolajte koru, i tako za svaku pitu dok ne istrošite nadev i kore - otprilike četiri rolnice dobijate.

Na suvom tiganju izređajte pitice i ispeckajte sa svake strane dok se ne zapeče.

Uživajte u savršenom ukusu sočne i bogate pite sa mesom i prazilukom uz finu salatu ili jogurt i kiselo mleko.

Bonus video:

Espreso/TM